Sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja otrove (slobodne radikale i mokraćnu kiselinu) koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma. 

Svojim lekovitim svojstvima, posebno antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus retko obolijevaju od raka želuca, debelog creva, pluća i kože. 

Sirovi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, time i jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Delotvornost na zdravlje

- smanjuje rizik od raka

- smanjuje rizik od koronarne bolesti i moždanog udara

- smanjuje rizik od katarakte

- ubrzava zarastanje ulkusa i poboljšava probavu

- dobar je saveznik u dijetama za mršavljenje.

- obloge od kupusa pomažu kod opeklina, ekcema i akni, čireva, prištića i osipa, oteklina i ozeblina, hemoroida, reume i išijasa, migrene i bubrežnih kolika

Pročitajte i Zašto ODMAH treba da počnete da jedete kiseli kupus

Lekoviti sok

Glavicu kupusa prerežite, izrežite i u blenderu iscedite sok. Pijte ga tri puta dnevno po pola čaše tri do četiri nedelje. Sok treba pripremati uvek svež, jer inače gubi moć isceljivanja. Ovaj sok pomešan s medom delotvoran je kod plućnih bolesti, a ujedno čisti disajne puteve i pomaže kod astme i bronhitisa. Kod upale grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: slobodnadalmacija.hr