Sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja otrove (slobodne radikale i mokraćnu kiselinu) koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.
Svojim lekovitim svojstvima, posebno antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus retko obolijevaju od raka želuca, debelog creva, pluća i kože.
Sirovi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, time i jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Delotvornost na zdravlje
- smanjuje rizik od raka
- smanjuje rizik od koronarne bolesti i moždanog udara
- smanjuje rizik od katarakte
- ubrzava zarastanje ulkusa i poboljšava probavu
- dobar je saveznik u dijetama za mršavljenje.
- obloge od kupusa pomažu kod opeklina, ekcema i akni, čireva, prištića i osipa, oteklina i ozeblina, hemoroida, reume i išijasa, migrene i bubrežnih kolika
Pročitajte i Zašto ODMAH treba da počnete da jedete kiseli kupus
Lekoviti sok
Glavicu kupusa prerežite, izrežite i u blenderu iscedite sok. Pijte ga tri puta dnevno po pola čaše tri do četiri nedelje. Sok treba pripremati uvek svež, jer inače gubi moć isceljivanja. Ovaj sok pomešan s medom delotvoran je kod plućnih bolesti, a ujedno čisti disajne puteve i pomaže kod astme i bronhitisa. Kod upale grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke