Pogledajte ove zanimljive recepte koje smo izdvojili za vas! Vaša trpeza će biti glavna zvezda večeri!

Krećemo sa jednim klasikom!

1. Ruska salata 

Sastojci:

150 g krompira

150 g šargarepe

150 g graška (može i zamrznut)

150 g kiselih krastavčića

200 g kuvane šunke (stišnjene)

300 g majoneza (light)

2 kuvana jajeta

kašika senfa

2 kašike limunovog soka

so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-ruska_salata_n

2. Mimoza salata 

Sastojci:

2 kuvana krompira

100 g šunke

100 g kačkavalja

4 kuvana jaja

2 kuvane šargarepe 

200 g majoneza

200 g kisele pavlake

so, biber

Priprema:

Narendati na dnu staklene činije kuvan krompor, pa posoliti i pobiberiti, zatim dodati pola pavlake pa lepo raspodeliti. Odozgo dodati malo majoneza, zatim rendanu šargarepu, pa  pavlaku, zatim šunku, onda ostatak pavlake opet malo majoneza,  onda rendana kuvana jaja, preliti majonezom i na kraju narendati kačkavalj ili tvrdi sir. 

Dobro ohladite salatu i služite kao predjelo, dodatak mesu ili samo kao glavno jelo.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-salata_4

3. Salata sa makoranima 

Sastojci:

300 g makarona

200 g majoneza

1 pavlaka

100 g salame

100 g suve mesnate slanine

1-2 kisela krastavca

1 kisela paprika

3 kuvana jajeta

3 kuvane šargarepe

1 svež krastavac

Priprema:

1. Makarone skuvati i ohladiti, a slaninu i salamu iseckati na sitne kockice. To isto uraditi i sa kuvanim jajima i šargarepom.

2. U ohlađene makarone dodati pavlaku, majonez i sve iseckano, pa lepo izmešati.

3. Zeleni krastavac iseći na tanke listiće pa poređati u krug, a na sredini oblikovati cvet oko salate. Služit prohlađeno.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-salata_makarone

4. Brze domaće pancerote

Sastojci:

2 čaše brašna

1 čaša jogurta (ili kiselog mleka)

malo soli

1 prašak za pecivo

1 kasičica šećera

Fil:

200g šunke ili suvog mesa

100g sira 

ulje za prženje

Priprema:

1. Sjedinjite brašno, jogurt, so, prašak za pecivo i šećer.

2. Zamesite testo, podelite na 6-7 delova i napraviti loptice. Prekrijte ih i ostaviti da odstoje 30 min.

3. Izrendajte šunakricu i sir i promešajte.

4. Svaku lopticu rasklagijajte i na jedni polovinu kruga stavite fil. Preklopiti drugom polovinom kruga i utapkajte viljuškom. 

5. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. 

6. Stavljati na tanjir sa salvetom da se ocedi višak ulja.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-pancerota

5. Lisnata pita sa mesom

Sastojci:

500 g tankih kora

300 g mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

3 jaja

malo kvasca

malo ulja

200 ml mleka

100 g brašna

malo praška za pecivo

začin, mleveni biber i mlevena slatka paprika

Priprema

1. Na ulju propržiti seckan luk, pa dodati začine. U posudi rastopiti kvasac dodati jaja, pa malo izmutiti žicom, dodati mleko, brašno i prašak za pecivo i napraviti testo kao za palačinke.

2. Raširiti prvu koru, pa je pouljiti, odozgo staviti drugu koru pa i nju pouljiti i dodati nekoliko kašika testa sa jajima i lepo rasporediti, zatim i treću koru isto tako. Odozgo staviti četvrtu koru i pri kraju dodati mleveno meso celom širinom. 

3. Saviti krajeve i uviti u rolnu. Tako uraditi i sa ostalim korama dok se ne potroši sav materijal. Rolnice premazati uljem, posuti malo susamom i peći na180 stepeni oko 30 minuta.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-lisnata_pita_sa_mesom_video

6. Gibanica

Sastojci:

500 g kora za gibanicu (debele)

500 g belog sira

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

3 jaja

3 dl kisele vode 

Priprema:

1. Izgnječite sir, pa umutite jaja i dodajte ih siru. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivo, o,5 dl ulja i sve to izmešajte, da se masa sjedini. Naknadno dodajte prvo pola, a zatim i celu čašu, ako je potrebno, kisele vode, da se masa razredi.

2. Tepsiju premažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa 1dl kisele vode.

3. Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih sa pomešanim uljem i vodom. Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge. Vodite računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da ih ne natopite previše filom. Kad popunite šerpu zgužvanim korama, preklopite ih sa još dve kore, poređane jedna preko durge.

4. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a gibanicu pecite oko 45 minuta.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-tradicionalna_srpska_gibanica

7. Savijača od pečuraka i krompira

Sastojci:

0,5 kg kora za pitu

0,5 kg krompira

2 glavice crnog ili crvenog luka

0,5 kg šampinjona

1 kisela pavlaka (180 ml)

2 jajeta

3 čena belog luka

so i biber

mešavina biljnih začina

ulje

Priprema:

1. Krompir skuvajte u slanoj vodi, ohladite pa ogulite i izdrobite viljuškom.

2. Crveni luk očistite i isecite na kolutove i propržite na malo ulja dok ne omekša, pa mu dodajte iseckane šampinjone i pržite još par minuta dok ne puste vodu.

3. Umutite jaja i pavlaku pa začinite solju, biberom i usitnjenim belim lukom, a zatim umešajte krompir i propržene šampinjone na luku.

4. Koru za pitu premažite uljem i na nju stavite još jednu koru, premažie i nju i na nju stavite treću, pa onda po njoj razamažite smesu od krompira i šampinjona pa zarolajte savijaču.

5. Pecite u nauljenom plehu na 180 stepeni C oko pola sata.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-savijaca_od_pecuraka_i_krompira

8. Španska pita 

Sastojci:

1 ½ šolja kukuruznog brašna

1 ½ šolja pšeničnog  brašna 

šolja griza

4 jaja

150 g šunke

2 sveže crvene paprike 

3-4 kisela krastavčića

150 g kačkavalja (ili drugog sira) 

½ šolje ulja 

2 šolje vode

kesica praška za pecivo 

so

Priprema:

Umutite jaja, dodajte obe vrste brašna i griz, ulje, vodu i prašak za pecivo, i posolite po ukusu. Dodajte zatim i na kockice iseckanu šunku, papriku, krastavčiće i kačkavalj. Smesu sipajte u podmazanu tepsiju i pecite na 200 stepeni, oko 45 minuta do sat vremena.

Novogodišnja trpeza: 8 recepata za najukusnija predjela
Profimedia/Shutterstock attachment-brza_spanska_pita_n

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/