Hrana je važan segment svake kulture hrana, pa prema tome možemo razlikovati kulture u kojima ljudi jedu da bi živeli od onih u kojima žive da bi jeli. Francuzi su vrlo verojatno najbolji primer ove druge kulture. Upravo zato što je poznato da toliko uživaju u svojoj kuhinji koja obiluje zasićenim masnoćama i podrazumijeva famozne sireve uz svaki obrok, nezaobilazan desert i foie gras (pačja jetra), žene celog sveta pitaju se: zašto su Francuskinje tako vitke i mršave?
Najviše čudi upravo to što se one ne trude da budu takve, one jednostavno uživaju.
Evo nekoliko načela njihovih navika u ishrani:
1. Francuski obroci traju dugo
Čak i radnim danom francuski ručak traje najmanje sat i po vremena. Obrok se sastoji iz više faza, pri čemu „entree“ podrazumijeva složenu salatu od raznog povrća, nakon čega sledi „plat principal“ koji se sastoji od mesa, ribe i priloga od ugljenih hidrata. Na redu su sirevi, pa desert i na kraju kafa. Tajna vitke linije je u jedenju sporim tempom, dugom žvakanju i uživanju u svakom zalogaju. Dakle, dok na red dođe glavno jelo, njihov će mozak već dobiti signal da je napola sit – i to već od salate!
Pogledajte i U čemu je tajna vitke linije i dugovečnosti Japanki
2. Francuskinje se ne prejedaju
One uživaju u hrani, ali pritom dobro znaju da je umerenost tajna za održavanje vitke linije. Znaju da je predjelo samo predjelo i neće se pokušati najesti od njega. Isto tako, kada se pred njih stavi tanjir sa 10 vrsta sireva, većina će probati (!) jedan ili dva. Dakle, svesne su da je umerena količina hrane najvažnija stavka u održavanju vitkosti.
3. Francuskinje jedu kod kuće
Budući da pauza za ručak traje najmanje sat i po vremena, one će ručati kod kuće, gde će ishrana naravno biti uravnoteženija nego u restoranima ili kantinama, pa će sadržavati manju količinu dodanih masti, šećera i aditiva. Domaća kuhinja je uvek najbolji izbor kada želite da utolite glad, jer se mozak već pri samom kuvanju raznim mirisima malo može zasititi, a osim toga, namirnice iz domaće kuhinje kvalitetnije su i s više osećaja pripremljene, što svakako pruža veće zadovoljstvo.
Pogledajte i Francuska kuhinja
4. Nema zabranjenih namirnica
Francuskinje smeju da jedu sve, pa i punomasne sireve i kolače u kojima će uživati, ali u razumnim, malim količinama, zato i nema razloga za odricanjem. Osim toga, punomasna hrana duže održava osećaj sitosti za razliku od dijetalnih namirnica koje mozgu brže šalju poruku gladi, piše Wish.hr.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: vecernji.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom