Želite da budete sigurni da maslinovo ulje koristite na pravi način? Predstavljamo 7 najčešćih zabluda koje bi svi trebalo da znaju.
1. Maslinovo ulje iz tprodavnice je uvek sveže
Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Međutim, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vredi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Ako želite da biti sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.
2. Kvalitetno ulje čuvajte za sveže salate, a jeftinije koristite za kuvanje
Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.
Pogledajte i 5 neverovatnih dobrobiti semenki suncokreta
3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci
Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Limena ambalaža je takođe delotvorna.
4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvek nadohvat ruke
Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.
5. Na maslinovom ulju se ne sme dinstati hrana
Još jedna netačna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati sveže namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.
6. Maslinovo ulje nema puno kalorija
Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranljivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.
Pogledajte i 6 prirodnih načina da pročistite jetru
7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan ukus
Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, ali treba da zante kako je čisto, sveže maslinovo ulje vrlo jakog ukusa. Krasi ga gorak ukus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu