Predstavljamo vam recept za testo koje možete upotrebiti za razne kolače ili druga jela, a posebno je korisno jer može stajati nekoliko dana pa ga koristite kad god poželite.
Varijanti ima više, a ovo je jedna “domaća” i provjerena.
Sastojci:
1 kg brašna
1 sveži kvasac
1 kašičica šećera
2 jaja
2 jogurta
1 prašak za pecivo
½ l mleka
za slatko testo 2 kašičice šećera
za slano testo 2 kašičice soli
Postupak pripreme:
Prvo je potrebno u nekih 2 dl toplog mleka umešajte sveži kvasac i kašičicu šećera, ostaviti da se uzdigne.
Zajedno umešati brašno, kvasac, jaja, jogurt, prašak za pecivo, ostatak mleka i šećer ili so po potrebi.
Prekriti krpom i ostaviti pola sata da se digne na toplom.
Testo možete čuvati u frižideru i do 7 dana, tako da ga stavite u neku veću nauljenu vrećicu (veća jer testo još nabuja) i dobro zavežete.
Vadite po potrebi, kada vam zatreba.
Odlično je za razne varijante slatke i slane, tako da po tome odlučujete hoćete li u njega ubaciti šećer ili so.
Možete praviti i kiflice, tako da dodatno koristite 1 margarin koji premazujete u više slojeva dok valjate i prebacujete testo.
Neke od ideja sa ovim tijestom su pica, kiflice, pogačice, buhtle, krofne i još svašta… svašta… po vašoj želji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: cure.ba/magazin.ba
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom