Predstavljamo vam recept za testo koje možete upotrebiti za razne kolače ili druga jela, a posebno je korisno jer može stajati nekoliko dana pa ga koristite kad god poželite.

Varijanti ima više, a ovo je jedna “domaća” i provjerena.

Pogledajte i Kako da napravite savršeno lisnato pecivo Johan (VIDEO)

Sastojci:

1 kg brašna

1 sveži kvasac

1 kašičica šećera

2 jaja

2 jogurta

1 prašak za pecivo

½ l mleka

za slatko testo 2 kašičice šećera

za slano testo 2 kašičice soli

Postupak pripreme:

Prvo je potrebno u nekih 2 dl toplog mleka umešajte sveži kvasac i kašičicu šećera, ostaviti da se uzdigne.

Zajedno umešati brašno, kvasac, jaja, jogurt, prašak za pecivo, ostatak mleka i šećer ili so po potrebi.

Prekriti krpom i ostaviti pola sata da se digne na toplom.

Testo možete čuvati u frižideru i do 7 dana, tako da ga stavite u neku veću nauljenu vrećicu (veća jer testo još nabuja) i dobro zavežete.

Vadite po potrebi, kada vam zatreba.

Odlično je za razne varijante slatke i slane, tako da po tome odlučujete hoćete li u njega ubaciti šećer ili so.

Možete praviti i kiflice, tako da dodatno koristite 1 margarin koji premazujete u više slojeva dok valjate i prebacujete testo.

Neke od ideja sa ovim tijestom su pica, kiflice, pogačice, buhtle, krofne i još svašta… svašta… po vašoj želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: cure.ba/magazin.ba