Ove ukusne salate možete spremati ne samo za posnu slavu, nego u bilo kojoj prilici u kojoj želite da iznenadite svoje goste ili ukućane. Pripremaju se brzo i jednostavno a neki od osnovnih sastojaka su tunjevina, posni majonez i razno povrće.

Pogledajte ove zanimljive recepte koje smo izdvojili za vas.

Posna ruska salata

Sastojci:

1 kg krompira

1/2 kg šargarepe 

1/4 kg graška 

23 crvene paprike

34 kisela krastavčića

glavica belog luka

so, biber, mešavina začina

10 kašika sojinog brašna

200 gr senfa 

sok od 1 limuna

Priprema:

Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.

SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.

Salata s tunjevinom i pirinčem

Sastojci:

900 g skuvanog pirinča

400 g tunjevine

200 g graška iz konzerve ili skuvanog

2 crvene paprike, isečene na kockice

3 paradajza, isečena na sitne komade

kašika sitno iseckanog peršuna

kašika sitno iseckanih maslina

4 kašike posnog majoneza

sok jednog limuna

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Skuvanom pirinču dodajte tunjevinu, promešajte pa dodajte i grašak, papriku, paradajz, masline i peršun. Umešajte i majonez, limunov sok i maslinovo ulje i začinite po ukusu. Prekrijte salatu providnom folijom i držite u frižideru do služenja.

Salata sa pasuljem i paprikom

Sastojci:

konzerva belog pasulja (420 g)

šećer

4 kašike jabukovog sirćeta

glavica crnog luka

čen belog luka

2 kašike svežih mešanih začinskih trava

6 kašika maslinovog ulja

500 g raznobojnih paprika

200 g ljutih kobasica

glavica zelene salate

biberso

Priprema:

Pasulj ocedite, isperite hladnom vodom i ponovo ocedite. U sirće dodajte so, biber, na vrh noža šećer, oljušten i iseckan luk, izgnječen beli luk, i sve dobro izmešajte sa uljem. Ovim začinite pasulj i ostavite da odstoji pola sata. Paprike operite, očistite i isecite na komade. Ljute kobasice isecite na kolutove. Zelenu salatu očistite, operite, i iskidajte na komade veličine zalogaja. Papriku i kobasice umešajte u pasulj. Listove salate rasporedite na tanjire pa preko njih sipajte pasulj sa paprikom. Ukrasite seckanim peršunom.

Krompir salata

Sastojci:

5 većih krompira

1/4 kašičice bibera

glavica crnog, crvenog  ili 3 čena belog luka, a u sezoni mogu i listovi mladog luka

2 kašike maslinovog ulja

sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta

1/2 veze svežeg peršunovog lista

kašičica soli 

Priprema:

Operite dobro krompir i skuvajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodajte kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocedite i malo prohladite, skinite ljusku i isecite na kocke veličine oko 2 cm. Crni luk isecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun. Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i celim listićima peršuna. Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s belim lukom, isecite ga što sitnije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/