Ove ukusne salate možete spremati ne samo za posnu slavu, nego u bilo kojoj prilici u kojoj želite da iznenadite svoje goste ili ukućane. Pripremaju se brzo i jednostavno a neki od osnovnih sastojaka su tunjevina, posni majonez i razno povrće.
Pogledajte ove zanimljive recepte koje smo izdvojili za vas.
Posna ruska salata
Sastojci:
1 kg krompira
1/2 kg šargarepe
1/4 kg graška
23 crvene paprike
34 kisela krastavčića
glavica belog luka
so, biber, mešavina začina
10 kašika sojinog brašna
200 gr senfa
sok od 1 limuna
Priprema:
Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.
SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.
Salata s tunjevinom i pirinčem
Sastojci:
900 g skuvanog pirinča
400 g tunjevine
200 g graška iz konzerve ili skuvanog
2 crvene paprike, isečene na kockice
3 paradajza, isečena na sitne komade
kašika sitno iseckanog peršuna
kašika sitno iseckanih maslina
4 kašike posnog majoneza
sok jednog limuna
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Skuvanom pirinču dodajte tunjevinu, promešajte pa dodajte i grašak, papriku, paradajz, masline i peršun. Umešajte i majonez, limunov sok i maslinovo ulje i začinite po ukusu. Prekrijte salatu providnom folijom i držite u frižideru do služenja.
Salata sa pasuljem i paprikom
Sastojci:
konzerva belog pasulja (420 g)
4 kašike jabukovog sirćeta
glavica crnog luka
čen belog luka
2 kašike svežih mešanih začinskih trava
6 kašika maslinovog ulja
500 g raznobojnih paprika
200 g ljutih kobasica
glavica zelene salate
Priprema:
Pasulj ocedite, isperite hladnom vodom i ponovo ocedite. U sirće dodajte so, biber, na vrh noža šećer, oljušten i iseckan luk, izgnječen beli luk, i sve dobro izmešajte sa uljem. Ovim začinite pasulj i ostavite da odstoji pola sata. Paprike operite, očistite i isecite na komade. Ljute kobasice isecite na kolutove. Zelenu salatu očistite, operite, i iskidajte na komade veličine zalogaja. Papriku i kobasice umešajte u pasulj. Listove salate rasporedite na tanjire pa preko njih sipajte pasulj sa paprikom. Ukrasite seckanim peršunom.
Krompir salata
Sastojci:
5 većih krompira
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka, a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli
Priprema:
Operite dobro krompir i skuvajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodajte kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocedite i malo prohladite, skinite ljusku i isecite na kocke veličine oko 2 cm. Crni luk isecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun. Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i celim listićima peršuna. Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s belim lukom, isecite ga što sitnije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom