Sveti Georgije (Đorđe) je velikomučenik, borac za hrišćenstvo. Današnji dan se obeležava kao prisećanje na prenošenje njegovih mošti iz Nikomidije u Lidu palestinsku.
Ikona koja se razlikuje od đurđevdanske, jeste u tome što se na ovoj nije na konju i u stojećem je položaju.
Pročitajte i Posebna čar krsnih slava: Predjela i salate (RECEPTI)
Legenda o svetom Georgiju govori o tome kako je u blizini grada Lida, u Plestini živeo zmaj koji je zadavao nevolje stanovništvu tako što je povremeno izlazio iz jezera proždirao ih. Imao je otrovan dah od koga su se ljudi razboljevali i umirali.
Starešina grada je zapovedio da se svakog dana žrtvuje pored jezera po jedno dete, ali kada je došao trenutak da se i sama stareširina kći nađe kraj jezera kao žrtveni prinos strašnom zmaju, pred njom se pojavio sveti Georgije nakonju i s kopljem u ruci. Kako je zmaj izašao iz jezera, tako mu je Georgije zabo koplje u čeljust. Straešina grada i stanovnici u to ime prihvatiše hrišćanstvo kao religiju, potm izgradiše crkvu posvećenu Bogorodici i svetom Georgiju.
Običaji nalažu da se od dana ovog sveca pa do 24. novembra kada se slavi sveti Mrata ne sme se nišat davati iz kuće. Ti dani su u narodu poznati kao mratinci i veruje se da svetac, zaštitnik vukova, sveti Mrata nadgledakako ko postupa i naređuje vukovima d akazne neposlušne.
Pomenuti dani se još zovu i vučiji dani zbog same legende.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem