Crno grožđe
Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, a posebne kardiovaskularni sistem. Reservatrol sprečava zgrušavanje krvi i oduzetost srčanog mišića, podstiče cirkulaciju, ublažava upalne bolesti creva, a pozitivno deluje i kod dijabetesa.
U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđa, kao i vitamina C, K i E.
Pogledajte i Suvo grožđe - odlična namirnica za čišćenje jetre
Belo grožđe
Belo grožđe nema toliko hranjivih materija kao ono crno, ali to ne znači da bi trebalo da ga izbegavate. Naime, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.
Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca.
U umerenim količinama, pak, obe vrste dobar su saveznik zdrave ishrane.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu