Crno grožđe
Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, a posebne kardiovaskularni sistem. Reservatrol sprečava zgrušavanje krvi i oduzetost srčanog mišića, podstiče cirkulaciju, ublažava upalne bolesti creva, a pozitivno deluje i kod dijabetesa.
U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđa, kao i vitamina C, K i E.
Pogledajte i Suvo grožđe - odlična namirnica za čišćenje jetre
Belo grožđe
Belo grožđe nema toliko hranjivih materija kao ono crno, ali to ne znači da bi trebalo da ga izbegavate. Naime, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.
Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca.
U umerenim količinama, pak, obe vrste dobar su saveznik zdrave ishrane.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus