Užina može da vas zasiti, pa nećete jesti brzu hranu, niti se prejedati za ručak i večeru. Ali to se odnosi samo na dobro izbalansiranu užinu. Doktorka Lisa Jang, nutricionista sa univerziteta u Njujorku otkriva šta bi najbolje bilo da jedete za užinu.

1) Jabuka i puter od kikirikija i badema

Jedite jabuke uz puter od kikirikija ili badema. Jabuka sadrži malo kalorija, a dosta vlakana, dok će puter obezbediti mešavinu proteina i zdravih masti, koje će vas održati sitim tokom dužeg perioda. Pošto puter sadrži mnogo kalorija i masti, važno je da pazite na porciju. Za užinu vam je dovoljna jedna kašika.

2) Povrće i humus

Pomešajte svoje omiljeno povrće sa dve do tri kašike humusa. Što je povrće šarenije, to ćete više hranljivih materija uneti. Doktorka Lisa preporučuje mešavinu crvenih paprika, šargarepa, krastavaca i brokolija. Povrće ima malo kalorija, a dosta vlakana i hranljivih materija, uključujući i antioksidante, dok humus sadrži mešavinu zdravih masti i proteina.

Pogledajte i Kako smršati pomoću začina

3) Parfe sa grčkim jogurtom

Stavite u blender niskomasni grčki jogurt, jagode i banane i dve kašike semena lana. Ova užina obezbediće vam dosta proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti. Seme lana sadrži omega 3 masne kiseline, koje su dobre za srce, dok ćete zbog vlakana iz voća duže biti siti.

4) Krekeri od celih žitarica sa delimično obranim sirom i iseckanim paradajzom

Kupite omiljene krekere od celih žitarica i pojedite dva do tri krekera tako što ćete na njih staviti krišku sira i komad paradajza. Pošto su u pitanju cele žitrice, unećete dosta vlakana, a malo masti, dok će vam sir obezbediti proteine, kalcijum i nešto masti. Paradajz će vam dati zdravu dozu vitamina C i antioksidanta likopena.

5) Omiljena supa od povrća

Supa je savršena užina ako je hranljiva. Supe s pasuljem su najbolje, jer on sadrži savršenu mešavinu proteina i ugljenih hidrata i dosta vlakana. Dobre su i supa od sočiva, supa od graška i belog pasulja.

Izvor: zena.blic.rs