Lekari kažu da bi svakog dana trebalo da pojedemo dva do tri čena belog luka, jer ćemo tako biti zdraviji i jači. Odavno je priznato njegovo protivupalno dejstvo i moć "ubijanja" bakterija i gljivica. Međutim, uglavnom ga izbegavamo zbog snažnog mirisa koji nastaje zbog materije koja sadrži sumpor, ali je problem i to što ga nepravilno unosimo u organizam.
Pogledajte i Zbog čega ne treba da bacate proklijali beli luk
Da bismo iskoristili njegova lekovita svojstva, potrebno je da ga dobro izgnječimo, odnosno isitnimo kašičicom. Tek tako će se podstaći enzimska reakcija u kojoj nastaje alicin, moćno jedinjenje koje leči i štiti. Ukoliko ga samo progutate, efekat će izostati. Važno je da luk izgrickate u sirovom stanju, a ako želite da ga termički obradite, neka to ne bude duže od sedam-osam minuta, jer ćete u protivnom smanjiti ili potpuno "ubiti" njegovu lekovitost.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Večernje novosti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus