Portal Stvar ukusa je 13. maja 2020. objavio tekst naslova “Zbog čega treba jesti špargle”, u kojem je navedeno da špargle sadrže antioksidans glutatin, koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.
U našem tekstu bilo je navedeno da konzumiranje samoniklih špargli ima laksativno i diuretičko delovanje, da ubrzavaju oporavak organizma zatrovanog alkoholom, da štiti od karcinoma pluća i debelog creva, kao i da čiste kožu i da deluju na uklanjanje viška vode iz tela, ali to nije bilo tačno.
Džo Švarc, direktor Kancelarije za nauku i društvo kanadskog univerziteta Mekgil je upozorio da se pomenute bolesti ne leče na isti način i da je nemoguće da jedan lek ili špargla budu efikasni protiv tako raznovrsnih vrsta raka.
Američki institut za istraživanje raka upozorava na svom sajtu da su takve tvrdnje rezultat pogrešnih tumačenja i naduvavanja rezultata laboratorijskih studija.
Onkolog Doru Pol iz Medicinskog centra Vajl Kornel je prošlog avgusta za AFP Beograd objasnila da su tvrdnje o prednostima špargle za obolele od raka neosnovane.
Publikacija o pozitivnim efektima terapije šparglama na izlečenje kancera nije zasnovana na naučnoj osnovi, pa je, prema metodologiji Razkrinkavanja.si, klasifikovana kao pseudonauka.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem