1. Otopiti jednu kašiku putera i podmazati okrugli pleh precnika 25 cm, obložen pek papirom, koji ćete takođe malo namazati puterom. Pospite dve kašike šećera u prahu tako da pokrijete dno i zidove pleha, pa prospite ono što se nije zalepilo.


Sastojci:

85 g putera + 1 kašika za podmazivanje
85 g šecera + malo šećera u prahu za posipanje pleha i posipanje kolača
85 g lomljene čokolade
1 kašika brendija
3 jaja
85 g prženih, mlevenih lešnika
4 zrele kruške bez koštice, oljuštene i sečene na pola

2. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

3. Istopite čokoladu i puter na pari, sklonite sa vatre i pomešajte sa brendijem, pa ostavite da se ohladi.

4. Posebno umutite žumanca sa šećerom, pa sjedinite sa otopljenom čokoladom i mlevenim lešnicima.

5. U posebnoj posudi mutite belanca, ali neka ne budu previše čvrsta. Prvo sipajte jednu punu kašiku belanaca u smesu sa čokoladom, a zatim dodajte sva belanca iz dva puta, u međuvremenu mešajte da se dobro sjedini. Sipajte smesu u pleh, poravnajte je, a zatim poređajte kruške u krug preko smese, tako da strana sa koje je presečena bude okrenuta na dole. Pecite oko 40 minuta, odnosno dok se testo ne ispeče u potpunosti i kruške ne omekšaju. Ostavite da se prohladi u plehu pre nego što izvadite, a zatim izvadite na dasku za sečenje da se ohladi potpuno. Na kraju pospite šećerom u prahu da ukrasite tortu, a možete je i preliti čokoladom.