1. Rastopimo kocku kvasca u malo tople vode ili mleka i dodamo kašičicu šećera. U činiji umutimo žumanca dodamo kašiku šećera, pa uspemo rastvoren kvasac. Dodamo mleko, jogurt ulje, pola brašna malo umutimo varjačom pa dodamo malo soli. Dodajemo ostatak brašna i mešamo da dobijemo glatko testo malo mekše nego za hleb. 


Sastojci:

kocka kvasca

3 žumanca

1 jogurt

200 ml toplog mleka

korica limuna

so (malo)

50 ml ulja

kašičica šećera

800 g brašna

Fil:

200 g mlevenog maka

200 g mlevenih oraha

malo vrelog mleka da se popare mak i orasi

200 g šećera

2. Pokrijemo testo folijom i krpom i ostavimo na toplom da naraste. 

3. Za to vreme sameljemo mak i orahe i dodamo šećer, pa poparimo sa malo mleka. 

4. Testo premesimo pa nam još jednom naraste. Kad je i drugi put naraslo istresemo ga na malo pobrašnjiven sto umesimo i podelimo na dva dela. Razvijemo oklagijom pravougaonik pa dodamo mak i lepo razvučemo. Uvijemo u rolat (štrudlu) i stavimo u podmazan pleh koji možete obložiti papirom. Tako uradite i sa drugom jufkicom, nju namažete orasima i uvijete. Pokrijete folijom i krpom i ostavite da raste. 

5. Rernu uključite na 200 stepeni C pa stavite naraslu štrudlu. Posle desetak minuta smanjite na 180 i ako je porumenela pokrijete folijom. Pečete tačno 50 min na 180 stepeni. Štrudlu izvadite kad je pečena i sečete je kad se ohladi.

Izvor: Kod bake u gostima