Brze torte ili kolači su nam uvek prva opcija. Lako se spremaju, uglavnom se ne koristi rerna, a ukus je neodoljiv. Ono što je zanimljivo kod ove torte je to što se "kora" priprema malo drugačije nego inače. Svi sastoji se sjedine i onda se proprži u tiganju za hrskavi ukus.
Kada želite da se počastim nečim slatkim izaberite ovaj desert. A odličan je i posle obilnog i ukusnog ručka kao što su npr. punjene paprike.
Sastojci:
Za koru:
- 400 g brašna
- 170 g hladnog putera
- 100 g šećera
- 8 ml ekstrakta vanile
- 50 g kokosa
Za fil:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 8 ml ekstrakta vanile
- 30 g skroba
- 600 ml mleka
- 30 g putera
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
Priprema:
Jaja, šećer i ekstrakt vanile umutite. Dodajte skrob i mleko, dobro sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Sklonite sa šporeta, dodajte puter i promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi sat vremena u frižideru.
Brašno pomešajte sa rendanim puterom. Dodajte ekstrakt vanile i šećer i sjedinite tako da dobijete sitne mrvice. Ispržite u zagrejanom tiganju bez ulja, dok ne dobije braon boju, pa dodajte kokos, promešajte i ostavite još nekih minut dva.
Vatrostalnu posudu obložite sa providnom folijom, pa stavite tanak sloj "kore", a zatim i malo fila i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Poslednji red treba da bude fil i preko pospite kokos. Trebalo bi da imate 3 reda "kore" i 3 reda fila. Ostavite u frižideru 2 sata.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom