Ne postoji osoba koja nije čula za tiramisu, kremasti italijasnki desert sa piškotama, kafom i rumom. Ako volite da ga jedete, a ne sumnjamo u to,onda obavezno isprobajte i ovaj recept. Napravite osvežavajući tiramisu sa limunom, čiji će vas kiselkast ukus oduševiti. Lagan desert bogatog citrusnog ukusa nije komplikovan za pripremu, jedino što morate da sačekate da se stegne u frižideru. Biće lepši ako dodate limončelo, a pročitajte i kako da ovaj čuveni liker napravite sami kod kuće.

  • Sastojci:
  • 2 pakovanja piškota 
  • Za fil: 
  • 4 velika žumanceta
  • 4 jajeta 
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 250 g šećera
  • 2 limuna 
  • 100 g neslanog putera
  • 300 ml slatke pavlake 
  • 450 g maskarpone sira 
  • Za sirup od limuna:
  • 100 ml vode
  • 50 g šećera
  • 1 limun 
  • bosiljak, po želji 
  • 50 ml limončela, po želji 

Priprema:

Umutite žumanca i jaja, pa sipajte u šerpu. Dodajte šećer, so, rendanu koricu limuna i ceđeni sok od limuna. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijenu smesu sipajte u posudu i dodajte puter, pa mešajte dok se ne istopi. Zatim procedite kroz sito, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. 

Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od limuna, koricu limuna krupno sečenu i bosiljak. Kuvajte dook ne krene da ključa, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Dodajte limončelo i promešajte. Zatim uzmite posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku i stavite je u zamrzivač na 5 minuta. Izvadite ledenu posudu i u njoj umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi umutite maskarpone sir i pola fila od limuna, pa dodajte u posudu sa slatkom pavlakom i lagano promešajte. 

Umočite piškote u sirup od limuna i poređajte u tepsiju, pa sipajte polovinu fila. Zatim poređajte još jedan sloj piškota umočenih u sirup i preko sipajte preostali fil. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 8 sati ili preko noći. Izvadite, pa premažite drugom polovinom fila od limuna (koju ste ostavili u frižideru) i servirajte. 

Osvežavajući tirmaisu sa limunom  Instgram/iupilon

Izvor: Stvar ukusa