Ne postoji osoba koja nije čula za tiramisu, kremasti italijasnki desert sa piškotama, kafom i rumom. Ako volite da ga jedete, a ne sumnjamo u to,onda obavezno isprobajte i ovaj recept. Napravite osvežavajući tiramisu sa limunom, čiji će vas kiselkast ukus oduševiti. Lagan desert bogatog citrusnog ukusa nije komplikovan za pripremu, jedino što morate da sačekate da se stegne u frižideru. Biće lepši ako dodate limončelo, a pročitajte i kako da ovaj čuveni liker napravite sami kod kuće.
- Sastojci:
- 2 pakovanja piškota
- Za fil:
- 4 velika žumanceta
- 4 jajeta
- 1/4 kašičice morske soli
- 250 g šećera
- 2 limuna
- 100 g neslanog putera
- 300 ml slatke pavlake
- 450 g maskarpone sira
- Za sirup od limuna:
- 100 ml vode
- 50 g šećera
- 1 limun
- bosiljak, po želji
- 50 ml limončela, po želji
Priprema:
Umutite žumanca i jaja, pa sipajte u šerpu. Dodajte šećer, so, rendanu koricu limuna i ceđeni sok od limuna. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijenu smesu sipajte u posudu i dodajte puter, pa mešajte dok se ne istopi. Zatim procedite kroz sito, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od limuna, koricu limuna krupno sečenu i bosiljak. Kuvajte dook ne krene da ključa, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Dodajte limončelo i promešajte. Zatim uzmite posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku i stavite je u zamrzivač na 5 minuta. Izvadite ledenu posudu i u njoj umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi umutite maskarpone sir i pola fila od limuna, pa dodajte u posudu sa slatkom pavlakom i lagano promešajte.
Umočite piškote u sirup od limuna i poređajte u tepsiju, pa sipajte polovinu fila. Zatim poređajte još jedan sloj piškota umočenih u sirup i preko sipajte preostali fil. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 8 sati ili preko noći. Izvadite, pa premažite drugom polovinom fila od limuna (koju ste ostavili u frižideru) i servirajte.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus