Kestenje je jedna od prvih asocijacija na jesenje i zimske dane. Od njega možete napraviti kremasti kesten pire. Pored toga, torta sa kesten pireom je odlična ideja za praznične trpeze. Za danas predlažemo kesten pire ali sa dodatkom čokolade i ruma. Dodaje se i šlag za penastu strukturu, a ukusu nećete moći da odolite.
Sastojci:
- 900 g svežih kestena
- 2,5 šolje mleka
- prstohvat soli
- 280 g crne čokolade
- 1/4 šolje ruma
- 3 šolje slatke pavlake
- 1 kašika šećera
- čokoladne mrvice za posipanje (opciono)
Recept za kesten pire sa čokoladom i šlagom:
Kestenje operite u hladnoj vodi, pa potopite u mlaku vodu na 20 minuta kako bi ljuske omekšale. Oštrim nožem napravite plitki horizontali rez preko zaobljene strane svakog kestena pojedinačno. Potom ih prebacite u šerpu i nalijte vodom, pa kuvajte na jakoj vatri do ključanja. Kuvajte 25 minuta kestenje. Izvadite ih, pa uklonite ljusku i naborani sloj unutrašnjosti dok su još topli. Oguljene kestene stavite u šerpu, sipajte mleko i dodajte so. Kuvajte na umerenoj vatri dok kestenje za pire ne upije mleko, oko 20 minuta. U međuvremenu istopite čokoladu na pari. Kesten pire provucite kroz mašinu za mlevenje, pa dodajte rum i otopljenu čokoladu. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 1 sat. Ponovo provucite kroz mašinu za mlevenje. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa 2/3 šlaga stavite na kesten pire, a ostatak služite pored. Po želji, možete posuti kesten pire čokoladnim mrvicama. Preporučujemo i kesten pire sa ukusom vanile.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem