Kestenje je jedna od prvih asocijacija na jesenje i zimske dane. Od njega možete napraviti kremasti kesten pire. Pored toga, torta sa kesten pireom je odlična ideja za praznične trpeze. Za danas predlažemo kesten pire ali sa dodatkom čokolade i ruma. Dodaje se i šlag za penastu strukturu, a ukusu nećete moći da odolite.

Sastojci:

  • 900 g svežih kestena
  • 2,5 šolje mleka
  • prstohvat soli
  • 280 g crne čokolade
  • 1/4 šolje ruma
  • 3 šolje slatke pavlake
  • 1 kašika šećera
  • čokoladne mrvice za posipanje (opciono)

Recept za kesten pire sa čokoladom i šlagom:

Kestenje operite u hladnoj vodi, pa potopite u mlaku vodu na 20 minuta kako bi ljuske omekšale. Oštrim nožem napravite plitki horizontali rez preko zaobljene strane svakog kestena pojedinačno. Potom ih prebacite u šerpu i nalijte vodom, pa kuvajte na jakoj vatri do ključanja. Kuvajte 25 minuta kestenje. Izvadite ih, pa uklonite ljusku i naborani sloj unutrašnjosti dok su još topli. Oguljene kestene stavite u šerpu, sipajte mleko i dodajte so. Kuvajte na umerenoj vatri dok kestenje za pire ne upije mleko, oko 20 minuta. U međuvremenu istopite čokoladu na pari. Kesten pire provucite kroz mašinu za mlevenje, pa dodajte rum i otopljenu čokoladu. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 1 sat. Ponovo provucite kroz mašinu za mlevenje. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa 2/3 šlaga stavite na kesten pire, a ostatak služite pored. Po želji, možete posuti kesten pire čokoladnim mrvicama. Preporučujemo i kesten pire sa ukusom vanile

BONUS VIDEO:

pečeni kesten, kesten, jesen, kuvanje Tiktok/omnivorousadam

 Izvor: StvarUkusa/J.K.