Salenjaci ili salčići prava su starinska poslastica čiji se recept prenosio sa kolena na koleno. Ovo pecivo ima više naziva, poput salenjaci, salčići ili salarice. Uz njih su odrasle mnoge generacije, a i dan-danas salčići sa pekmezom su omiljen slatkiš mnogima. Za njih he karakteristično da se premazuju mlevenim svinjskim salom. U testo se dodaje svetlo pivo, a svaki zalogaj se topi u ustima.

Sastojci:

  • 20 g kvasca
  • 110 ml mlakog mleka
  • 15 g šećera
  • 350 ml svetlog piva
  • 2 jajeta
  • 980 g brašna
  • 320 g mlevenog svinjskog sala
  • džem od kajsija po ukusu
  • Još:
  • šećer u prahu za posipanje

Recept za salenjake ili salčiće sa pivom:

U mlako mleko ubacite kvasac i šećer, promešajte, pa ostavite oko 5-10 minuta da se aktivira kvasac. U drugoj posudi pomešajte kvasac, pivo, jaja i postepeno dodajte brašno. Zamesite testo za salenjake, pa ga pokrijte i ostavite da nadođe oko 20 minuta. Potom ga podelite na 4-5 delova, pa svaki pojedinačno razvucite oklagijom. Svaki deo testa premažite svinjskim salom, pa poređajte kore jednu na drugu. Poslednju koru za salčiće nemojte premazivati. Pokrijte i ostavite oko 25-30 minuta. Nakon toga, razvucite kore za salenjake, pa svaku isecite na duže pravougaonike. Stavite 1-1,5 kašiku džema od kajsija u svaki pravougaonik, preklopite i poređajte po plehu posutom brašnom. Pokrijte pleh, pa ih ostavite još 25-30 minuta. Pecite salenjake u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite salčiće ih prah šećerom. Preporučujemo i starinske salčiće po receptu naših baka.

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno dodaje kvasac u testo TikTok/ its.chloeh

 Izvor: StvarUkusa/J.K.