Sastojci:

Fil:

  • 4 žumanceta
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 500 g svežeg sira (bilo koji sadržaj masti)
  • 100 g mekog putera
  • 150 ml mleka
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 50–70 g čokoladnih kolačića

Glazura:

  • 100 g mlečne ili crne čokolade
  • 15–20 g biljnog ulja ili putera
  • 100 g pečenog kikirikija

Priprema:

Savršene čizkejk kocke sa glazurom od čokolade i kikirikija prave se od jednostavnih sastojaka, ali izgledaju i imaju ukus kao desert iz poslastičarnice. Hrskav sloj keksa na dnu daje čvrstu osnovu, dok kremasti fil od sira donosi sočnost i blagu aromu vanile. Sve je zaokruženo bogatom čokoladnom glazurom sa pečenim kikirikijem, koja svaku kocku pretvara u pravu malu poslasticu za uživanje.

Savet:

Da bi glazura ostala glatka i sjajna, ne pregrevajte čokoladu prilikom topljenja.

Na dno kalupa obloženog papirom za pečenje poređajte čokoladni keks u jednom sloju.

Umutite žumanca sa šećerom, soli i vanilom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte sveži sir i meki puter, pa sjedinite mikserom u glatku smesu. U mleku razmutite kukuruzni skrob, pa dodajte u smesu od sira i dobro promešajte.

Sipajte fil od sira preko poređanog keksa, poravnajte i stavite da se peče u rerni na 160 °C, režim gore-dole bez ventilatora, na srednjoj polici, 1 sat.

Za glazuru, otopite čokoladu sa uljem ili puterom na pari ili u mikrotalasnoj. Dodajte pečeni kikiriki u glazuru i promešajte. Prelijte ohlađeni kolač glazurom i ostavite da se stegne. Secite na kocke i poslužite.

Bonus video

00:56
Čokoladani kolačići sa kikirikijem Izvor: instagram/cookistwow