Mramorni kolač je jedan od onih kolača koji uvek vraća u detinjstvo. Potiče iz nemačke kuhinje, gde je poznat kao Marmorkuchen, a vremenom je postao omiljen i kod nas. Brzo se priprema, a spoj bele i čokoladne smese daje mu neodoljiv izgled i ukus.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Nemačka

Tip jela: Kolač

Ukupno vreme pripreme: 50 minuta

Kalorije po porciji: oko 280 kcal

Broj porcija: 10–12 parčića

Nivo težine pripreme: Lako

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 180 ml mleka 
  • 250 g brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 60 ml mleka
Savet:

Za bogatiji ukus dodajte rendanu koru pomorandže u belu smesu ili malo instant kafe u kakao deo.

Priprema:

Priprema osnovne smese:

Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte ulje i mleko pa sjedinite. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu.

Priprema kakao dela:

Odvojite trećinu testa i u njega umešajte kakao i 1/4 šolje mleka.

Formiranje i pečenje kolača:

U podmazan i pobrašnjen kalup sipajte naizmenično belu i tamnu smesu da dobijete šare. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.

Serviranje:

Poslužite ohlađen kolač isečen na kriške, a po želji ga pospite šećerom u prahu.

Bonus video

00:17
Lažne ledene kocke  Izvor: Instagram/pratikyemek.tarifleri