Kao deca smo obožavali kada nas kod bake u gostima dočekaju vrući uštipci, a još kada su slatki sreći nije bilo kraja. Ovaj recept za uštipke sa jabukama je onaj starinski kako su se nekada pravili, a savršeni su kako za doručak, tako i da se zasladite posle ručka ili uz šoljicu kafe.
Lako se prave, a toliko su slasni da nećete moći da prestanete da ih jedete.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 2 veće jabuke
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 50 ml kisele vode
- 20 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
Jabuke oljuštite i narendajte na sitnije rende, pa ih pospite kašikom šećera i cimetom. Odvojite belanca, pa ih umutite da dobijete čvrst sneg. Žumanca umutite sa preostalim šećerom da zapene, pa dodajte ulje, mleko, a zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju sipajte kiselu vodu i mikserom sve umutite da dobijete ujednačenu smesu. Lagano dodajte belanca i jabuke koje ste ocedili od viška soka. U dobro zagrejano ulje kašikom vadite po malo testa i lagano spuštajte. Pržite nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobiju lepu rumenu boju. Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja, a po želji ih pre služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Recept za jednostavnu pitu od heljde
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama