Domaće je uvek bolje nego kupovno, a što ne bi iskoristili i sezonu šljiva i napravili ovu neverovatnu pitu. Na preukusno i mekano testo poređajte seckane šljive i ispecite. Na kraju pospite mešavinom od šećera i cimeta i servirajte. Ceo kraj će mirisati na ovu nedoljivu pitu, a komšije će vam kucati na vrata da im poslužite parče. 

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 50 g šećera
  • 400 g brašna
  • 60 g putera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 kg šljiva

Za posipanje: 

  • 40 g braon šećera
  • 2 kašičice cimeta

Priprema:

Svež kavasac izmrvite, pa sipajte mlako mleko i šećer. Dobro sjedinite i ostavite 5 minuta da se aktivira. Dodajte prosejano brašno, puter, so i jaja, pa mikserom umutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite 30 minuta. Šljive operite, pa izvadite košticu i isecite na četvrtine. Na pleh obložen pek papirom sipajte testo i oklagijom razvucite da ide od ivice do ivice. Poređajte šljive. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Pomešajte šećer i cimet i pospite po vrućoj piti. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE