Knedle sa šljivama su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva koja podseća na bakinu kuhinju. Ovaj recept je malo drugačiji od klasičnog, jer se testo pravi bez krompira i jaja, te je celokupna priprema znatno brža i jednostavnija. To svakako neće uticati na njihov ukus, biće savršeno mekane i sočne. Umesto svežeg voća možete da koristite i pekmez od šljiva. 

Sastojci:

  • 450 ml vode
  • 500 g brašna
  • 1 velika kašika maslaca
  • 300 g šljiva
  • pola kašičice soli
  • 100 g prezli
  • 100 g šećera

Priprema:

U dublju šerpu sipajte vodu i malo soli, pa kuvajte do ključanja. Dodajte brašno, pa enegrično mešajte da se brašno i voda povežu u glatku smesu. Vodite računa da vam ne ostanu grudvice. Sklonite sa ringle, dodajte maslac i opet dobro promešajte, pa pustite da se malo ohladi, da možete lepo da ga uhvatite rukama. Na radnu površinu pospite malo brašna, prebacite smesu i mesite dok ne dobijete glatko testo. Rukama ga izdužite, oblikujte u deblji valjak i isecite na onoliko komada koliko knedli želite. Prstima malo razvucite testo, pa u sredinu stavite šljivu očišćenu od koštice. Dlanovima odlikujte knedlu i ponavljate postupak dok ne utrošite sav materijal. U šerpu do polovine napunite vodom, malo posolite i pustite da provri. Ubacite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. U tiganju kratko propržite prezle pomešane sa šećerom, dok ne dobiju lepu rumenu boju. Svaku knedlu dobro uvaljate u posip sa svih strana.

Izvor: Star ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE