Kada pripremate knedle sa šljivama bitno je da koristite što manje brašna, jer testo treba da bude mekano. Postoje par trikova koji će vam pomoći da napravite savršeno testo od krompira, a ne zahtevaju neki preveliki trud. Prvo što treba da uradite jeste da kuvate krompir u ljusci, jer će biti manje voden i samim tim će vam biti potrebno manje brašna. Da biste napravili testo za knedle sa šljivama potrebno je da krompir bude ispasiran, a da biste to uspeli bolje je da to radite gnječilicom, a ne mikserom.Tako će krompir biti više rastresit i biće potrebno manje brašna. Pomoću ovih jednostavnih saveta napravićete savršene knedle sa šljivama, a ako želite da iskoristite sezonsko voće, možete da napravite i sa kajsijama. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 800 g krompira
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanceta
  • 30 g putera
  • 300-400 g brašna
  • Još:
  • 60 g putera
  • 2 kašike ulja
  • 200 g prezli
  • 200 g šećera
  • šljive po potrebi

Priprema: 

Krompir dobro operite, pa skuvajte u ljusci. Procedite i kada se ohladi skinite koru i ispasirajte ga. Ostavite da se ohladi, pa posolite dodajte žumanca, brašno i puter sobne temeprature, pa umesite testo (treba malo da se lepi, ako se previše lepi dodajte još malo brašna). Na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa oblikujte pravougaonik. Isecite veće kvadrate i na svaki stavite polovinu šljive i umotajte testo oko nje.U šerpu sipajte vodu i kada proključa dodajte knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.Smanjite temperaturu i ostavite još 5 minuta. Istopite puter, pa dodajte ulje i kada se malo zagreje dodajte prezle. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju i sve vreme mešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohlade. U ohlađene prezle dodajte šećer i promešajte. Gotove knedle uvaljajte u smesu od prezli i šećera i služite. Prijatno! 

Izvor: Stvar ukusa