Kolači sa makom su karakteristični za ovo područje, a jedan od najpoznatijih je štrudla. Donosimo vam recept i tradicionalnu posljsku poslasticu od slatkog testa. Reč o rolnicama sa makom, koje se premazuju belom glazurom. Originalan kolač se peče u celosti, pa tek onda seče, ali i ovako je preukusna.
- Sastojci:
- Za testo:
- 1/2 šolje mleka
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1,5 šolja brašna
- 2 žumanceta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike neslanog putera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- Za fil od maka:
- 3 kašike neslanog putera
- 1/4 šolje mleka
- 1/4 šolje meda
- 3 kašike šećera
- 2 kašike vode
- 1,5 šolja maka
- Za glazuru:
- 3 kašike šećera u prahu
- 1-2 kašike mleka
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac i brašno (1/2 šolje) i dobro sjedinite. Ostavite da odstoji nekih pola sata. Zatim dodajte žumanca, šećer, puter koji ste istopili, so i vanilu. Mutite dok se ne sjedini. Zatim dodajte preostalo brašno i nastavite da mutite dok se ne formira testo. Zatim još nekih minut mesite rukom, pa dodajte još malo brašna ako je potrebno. Prebacite ga u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 2 sata. U šerpu stavite puter da se istopi, pa dodajte mleko, šećer, med i vodu. Kuvajte na jačoj vatri dok ne krene da ključa, pa dodajte mak. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, nekih 5 minuta. Ohladite na sobnoj temepraturi. Testo razvucite u tanak praovugaonik i premažite smesom od maka. Urolajte i isecite na parčiće. Poređajte na tepsiju koju ste obložili pek papirom, ostavite da odstoje još 5 minuta, pa premažite vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20-25 minuta. Pomešajte šećer u prahu i mleko, pa premažite rolnice.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom