Kolači sa makom su karakteristični za ovo područje, a jedan od najpoznatijih je štrudla. Donosimo vam recept i tradicionalnu posljsku poslasticu od slatkog testa. Reč o rolnicama sa makom, koje se premazuju belom glazurom. Originalan kolač se peče u celosti, pa tek onda seče, ali i ovako je preukusna.
- Sastojci:
- Za testo:
- 1/2 šolje mleka
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1,5 šolja brašna
- 2 žumanceta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike neslanog putera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- Za fil od maka:
- 3 kašike neslanog putera
- 1/4 šolje mleka
- 1/4 šolje meda
- 3 kašike šećera
- 2 kašike vode
- 1,5 šolja maka
- Za glazuru:
- 3 kašike šećera u prahu
- 1-2 kašike mleka
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac i brašno (1/2 šolje) i dobro sjedinite. Ostavite da odstoji nekih pola sata. Zatim dodajte žumanca, šećer, puter koji ste istopili, so i vanilu. Mutite dok se ne sjedini. Zatim dodajte preostalo brašno i nastavite da mutite dok se ne formira testo. Zatim još nekih minut mesite rukom, pa dodajte još malo brašna ako je potrebno. Prebacite ga u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 2 sata. U šerpu stavite puter da se istopi, pa dodajte mleko, šećer, med i vodu. Kuvajte na jačoj vatri dok ne krene da ključa, pa dodajte mak. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, nekih 5 minuta. Ohladite na sobnoj temepraturi. Testo razvucite u tanak praovugaonik i premažite smesom od maka. Urolajte i isecite na parčiće. Poređajte na tepsiju koju ste obložili pek papirom, ostavite da odstoje još 5 minuta, pa premažite vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20-25 minuta. Pomešajte šećer u prahu i mleko, pa premažite rolnice.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jagnjeći kotleti sa belim lukom
Najukusnija torta od maka sa filom od limuna
Sočni lava kolač sa belom čokoladom
Čamci od tikvica punjeni piletinom i sirom