Ako ste ljubitelj štrudle sa makom ove rolnice će vas sigurno oduševiti. Miris koji će se širiti kućom dok ih pečete privućiće i komšije. Možete napraviti i duplu meru, jer što duže stoje to su lepše. Služite ih uz toplo mleko ili kafu, a mogu da budu i sladak doručak.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 4 kašike šećera
- 50 g putera
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog praška
Za fil:
- 600 ml mleka
- 400 g maka
- 150 g šećera
- rendana korica jednog limuna
- vanilin šećer
Priprema:
Kvasac razmutite u malo toplog mleka zajedno sa šećerom, pa mešajte dok se skroz ne otopi i sačekajte da se kvacas aktivira. Dodajte so, ulje, omekšao puter, jaje, pa postepeno dodajte brašno dok ne umesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da nadolazi oko 40 minuta. Dok čekate da testo naraste pripremite fil. U zagrejano mleko dodajte šećer i mak, dobro ga natopite i dodajte koricu limuna. Sačekajte da se prohladi i da mak nabubri. Testo malo premesite pa podelite u dva dela. Razvijte ih u jednake pravougaonike, i nanesite polovinu fila ostavljajući pri vrhu dva prsta prazno, kako bi se testo pri motanju zalepilo, a fil ne bi curio. Savijte testo u rolat, pa ga isecite na jednake parčiće i poređajte u podmazanom plehu. Ostavite ih pre pečenja 10-ak minuta da malo nadođu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem