Pre više od pedeset godina, na jednom kulinarskom takmičenju u Americi, nastao je recept za svilenu pitu. Iako novi naziva francuska pita, nema nikakve veze sa tom zemljom. Ovu čokoladnu pitu su odmah svi zavoleli, a u početku se koristio puding. Danas ga menja čokoladnu mus, a u kombinaciji sa keksom i šlagom je prosto neodoljiv. Obavezno probajte! 

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 25 komada oreo keksa 
  • 60 g neslanog putera
  • Za nadev: 
  • 1/4 šolje kukuruznog brašna
  • 2/3 šolje šećera 
  • prstohvat soli
  • 2 šolje mleka 
  • 1 šolja kreme
  • 4 žumanceta 
  • 30 g neslanog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g čokolade 
  • 75 g mlečne čokolade
  • Još: 
  • 1,5 šolja slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • čokolada

Priprema: 

Izblendirajte keks, pa dodajte istopljeni puter i sve lepo sjedinite. Dobro utisnite smesu u kalup (po ivici i dnu). Pokrite pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Sjedinite mokre i suve sastojke, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu, puter i vanili i mešajte dok se svi sastojci ne istope i sjedine. Sipajte vreo fil preko podloge od keksa, pa pokrijte pek papirom i ostavite da se ohladi nekih 2 sata na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider i ostavite 12 sati. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom, pa sipajte preko fila i ukrasite rendanom čokoladom. 

BONUS VIDEO: 

Pitice sa čokoladom Instagram/food_hub_75

Izvor: StvarUkusa