U Beogradu se otvara sve više poslastičarnica koje nude najrazličitija slatka peciva. Ako ste i vi ljubitelj, mi vam donosimo jednostavan recept za slatko pecivo punjeno filom od žumanaca. Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće. Uživajte!

Sastojci:

  • 1 lisnato testo
  • Za sirup:
  • 180 g šećera
  • 125 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 limun
  • Za fil:
  • 100 g brašna
  • 4 žumanceta
  • 300 ml hladnog mleka

Recept za slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca:

14:10
Korak 1

Pripremite testo 

Ostavite lisnato testo da se odmrzne, pa ga urolajte. Zatim ga isecite na 12 jednakih delova. Pripremite pliće posude, a ako njih nemate koristite kalup za mafine. Premažite ih puterom, pa lepo utisnite testo unutra. Treba da obuhvati i dno i ivicu. Lisnato testo uvek treba da bude hladno pre pečenja. 

14:14
Korak 2

Napravite sirup

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte i koru limuna, samo pazite da na njoj nema belog dela. Kuvajte dok ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Izvadite koru limuna i cimet. 

14:14
Korak 3

Napravite fil

Brašno dobro sjedinite sa 50 ml mleka, tako da nema grudvica. Preostalo mleko (250 ml) sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da vri, pa postepeno sipajte u posudu sa brašno. Sve dobro umutite. A nakon toga postepeno sipajte sirup i sve vreme mutite. Na kraju dodajte i žumanca, pa vratite na šporet. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

14:35
Korak 4

Pecite 

Napunite lisnato testo filom od žumanaca i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Kolač od limuna  Instagram/ cafecouffee

(StvarUkusa/S.B.)