U Beogradu se otvara sve više poslastičarnica koje nude najrazličitija slatka peciva. Ako ste i vi ljubitelj, mi vam donosimo jednostavan recept za slatko pecivo punjeno filom od žumanaca. Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće. Uživajte!
Sastojci:
- 1 lisnato testo
- Za sirup:
- 180 g šećera
- 125 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 limun
- Za fil:
- 100 g brašna
- 4 žumanceta
- 300 ml hladnog mleka
Recept za slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca:
Pripremite testo
Ostavite lisnato testo da se odmrzne, pa ga urolajte. Zatim ga isecite na 12 jednakih delova. Pripremite pliće posude, a ako njih nemate koristite kalup za mafine. Premažite ih puterom, pa lepo utisnite testo unutra. Treba da obuhvati i dno i ivicu. Lisnato testo uvek treba da bude hladno pre pečenja.
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte i koru limuna, samo pazite da na njoj nema belog dela. Kuvajte dok ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Izvadite koru limuna i cimet.
Napravite fil
Brašno dobro sjedinite sa 50 ml mleka, tako da nema grudvica. Preostalo mleko (250 ml) sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da vri, pa postepeno sipajte u posudu sa brašno. Sve dobro umutite. A nakon toga postepeno sipajte sirup i sve vreme mutite. Na kraju dodajte i žumanca, pa vratite na šporet. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Pecite
Napunite lisnato testo filom od žumanaca i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus