Torta od vanile se pravi po izuzetno jednostavnom receptu, a uz sastojke i izgled može da se pravi u toku svakog godišnjeg doba. Možda će vas zanimati i čoko-oranž torta sa prelivom od pomorandže. Vanila se često uzima zdravo za gotovo kao sastojak, ali njen nežni, opojni ukus je nešto što nam je potrebno s vremena na vreme. Evo kako da napravite tortu od vanile!
Sastojci:
Za tortu:
- 250 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
- 250 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 5 velikih jaja
- 100 g jogurta
- 340 g običnog brašna, prosejanog
- 3 1/2 kašičice praška za pecivo
- 3 kašike obranog mleka
Za fil:
- 250 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
- 600 g šećera u prahu, prosejanog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike obranog mleka
Recept za tortu od vanile
Zagrejte rernu
Za tortu od vanile zagrejte rernu na 160°C. Namastite okruglu tepsiju i obložite je papirom za pečenje. U činiju ubacite puter, šećer i ekstrakt vanile. Umutite smesu dok ne postane bleda i pahuljasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Kada se sjedini, dodajte jogurti dobro umutite. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i lagano umešajte u testo dok se potpuno ne izmeša. Dodajte mleko i konačno promešajte. Istružite smesu u pripremljen pleh i pecite na srednjoj rešetki u rerni 1 sat i 20 minuta, ili dok ne porumeni i čačkalica umetnuta u sredinu torte ne ispadne čista.
Napravite fil
Kada je torta ispečena, ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa. Napravite glazuru tako što ćete da umutite puter na maloj i srednjoj brzini i polako dodajte kašike šećera u prahu, pazeći da je potpuno umešan pre nego što dodate još. Kada je polovina šećera u prahu umešana, dodajte mleko i ekstrakt vanile. Umutite glazuru, a zatim nastavite da dodajete preostali šećer u prahu kašiku po kašiku. Uzmite ohlađeni kolač i ravnomerno ga isecite na 3 sloja. Uzmite gornji sloj torte i stavite ga na dno tanjira ili postolja za torte. Na vrh torte ravnomerno premažite malo sa malo fila. Stavite srednji deo torte na vrh, premažite sa još fila, a zatim okrenite poslednji sloj torte, tako da strana koja je išla uz dno kalupa sada bude na vrhu.
Premažite filom celu tortu
Nanesite tanak sloj fila po celoj torti da deluje kao premaz i stavite tortu u frižider da se ohladi 30 minuta. Kada se torta ohladi, premažite preostali fil preko vrha i stranica torte i zagladite pomoću noža. Servirajte i uživajte u torti od vanile!
Pročitajte kako se pravi torta od kafe i oraha
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem