Sastojci:
Testo:
- 2 jajeta
- 60 g šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 30 g biljnog ulja
- 30 g putera
- 550–600 g brašna
Punjenje:
- 200 g krem sira
- 1 belance
- 1 kašika šećera u prahu
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1 kašika pavlake
- suvo grožđe
Za podmazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
Ove kiflice su tako mekane i mirisne, da će se brzo pojesti sa stola, a suvo grožđe im daje poseban šmek i slatkoću.
U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 10-15 minuta. U većoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom i solju. Dodajte aktivirani kvasac, biljno ulje i rastopljeni puter, pa sve sjedinite. Postepeno dodajte brašno i zamesite meko, ali ne lepljivo testo. Pokrijte i ostavite na toplom da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
Za punjenje, pomešajte krem sir, belance, šećer u prahu, kukuruzni skrob, pavlaku i suvo grožđe.
Naraslo testo razvaljajte na blago pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Isecite ga na trouglove. Na svaki trougao stavite kašičicu fila i pažljivo urolajte kiflice. Poređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 15 minuta da malo narastu. Umutite žumance sa mlekom i premažite kiflice pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini