Sastojci:

Testo:

  • 2 jajeta
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 30 g biljnog ulja
  • 30 g putera
  • 550–600 g brašna

Punjenje:

  • 200 g krem sira
  • 1 belance
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1 kašika pavlake
  • suvo grožđe

Za podmazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Ove kiflice su tako mekane i mirisne, da će se brzo pojesti sa stola, a suvo grožđe im daje poseban šmek i slatkoću.

Savet:

Za najmekše kiflice, ne preskačite vreme dizanja testa i nemojte dodavati previše brašna – testo treba da bude mekano i elastično.

U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 10-15 minuta. U većoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom i solju. Dodajte aktivirani kvasac, biljno ulje i rastopljeni puter, pa sve sjedinite. Postepeno dodajte brašno i zamesite meko, ali ne lepljivo testo. Pokrijte i ostavite na toplom da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.

Za punjenje, pomešajte krem sir, belance, šećer u prahu, kukuruzni skrob, pavlaku i suvo grožđe.

Naraslo testo razvaljajte na blago pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Isecite ga na trouglove. Na svaki trougao stavite kašičicu fila i pažljivo urolajte kiflice. Poređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 15 minuta da malo narastu. Umutite žumance sa mlekom i premažite kiflice pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Bonus video

Kiflice sa džemom Izvor: Kiflice sa džemom