Sastojci:

Biskvit:

  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 50 ml mleka
  • 30 ml biljnog ulja
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Karamela:

  • 150 g šećera
  • 30 g putera
  • 150 ml pavlake za kuvanje

Fil:

  • 50 g mlečne čokolade
  • 50 g tamne čokolade
  • 100 ml pavlake za kuvanje 

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 20 ml biljnog ulja

Priprema:

Ako volite bogate, kremaste i raskošne poslastice koje istovremeno izgledaju luksuzno i bude sva čula, ova čoko torta je pravi izbor za vas.  Iako izgleda kao iz vitrine najfinije poslastičarnice, priprema je prilično jednostavna i ne traži mnogo vremena ni veštine. Idealna je za rođendane, slavlja, praznike, ali i kao posebna poslastica za običan dan koji zaslužuje malo magije. 

Savet:

Za dodatni vizuelni i ukusni efekat, ukoliko volite orašaste plodove, pospite ih lagano preko pene ili glazura pre hlađenja. Torta će biti još aromatičnija i hrskavija.

Zagrejte rernu na 180°C. U većoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta, pa dodajte sećer i vanilin šećer, nastavljajući sa mućenjem. Dodajte mleko i ulje, pa lagano umešajte suve sastojke – brašno, kakao prah i prašak za pecivo – dok smesa ne postane ujednačena. Izlijte smesu u prethodno podmazan i pobrašnjen kalup. Pecite oko 20–25 minuta (proverite čačkalicom da li je biskvit pečen). Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi pre sečenja i slaganja.

U šerpi na srednjoj vatri postepeno otopite sećer dok ne dobije zlatno-braon boju. Dodajte puter i mešajte dok se potpuno ne sjedini sa sećerom. Polako sipajte pavlaku uz stalno mešanje dok se karamel ne zgusne i postane gladak. Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

U manjoj šerpici na laganoj vatri otopite mlečnu i tamnu čokoladu zajedno sa pavlakom. Mešajte neprestano dok se sve ne sjedini u glatku, sjajnu masu. Ostavite da se pena malo ohladi pre nanošenja na biskvit.

U šerpici na laganoj vatri otopite čokoladu sa biljnim uljem, mešajući dok ne dobijete ujednačenu i sjajnu glazuru. Glazuru koristite dok je još topla za prelivanje preko završene torte.

Slaganje: Presecite ohlađeni biskvit horizontalno na 3 dela. Na prvi sloj ravnomerno nanesite trećinu fila, a zatim uz pomoć poslastičarskog šprica  u koncentričnim krugovima istisnite karamelu. Ponovite postupak i sa preostale 2 kore. Na kraju, preko cele torte prelijte čokoladnu glazuru, koristeći lopaticu za ravnomerno nanošenje.

Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se svi slojevi lepo stegnu.

Bonus video

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: Najsočnija čokoladna torta bez pečenja