Od krompira mogu da se prave razna jela i prilozi, a ubedljivo najbolji je pire krompir. Svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako da pire bude savršeno kremast, a i profesionalne kuvarice su otkrile trikove kojima se one služe. Pire može da se jede uz gulaš, ćufte, paprikaš, pohovano meso... Ako želite prilog koji će nadmašiti standardni pire krompir isprobajte skordaliju. Ovo je grčka verzija omiljenog priloga, a pravi se bez mleka i putera.Umesto toga dodaje se beli luk, badem i limunov sok. Uživajte!
- Sastojci:
- 1/2 kg krompira
- 60 g blanširanih badema
- 4 čena belog luka
- 2-3 kašike limunovog soka
- oko 50 ml maslinovog ulja
- Za ukrašavanje:
- 1 mladi luk
- peršun
- kora limuna
Priprema:
Krompir isecite na kockice i sipajte u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta, tj. dok se krompir potpuno ne skuva. Isperite krompir vrućom vodom i ostavite sa strane. Beli luk i bademe izblendirajte, pa u prohlađeni krompir dodajte so i limunov sok, pa napravite pire. Po malo dodajte maslinovo ulje i napravite kremast prilog. Zatim dodajte izblendirane bademe i beli luk, pa promešajte. Ukrasite sekcanim mladim lukom, peršunom i rendanom koricom limuna.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus