Od krompira mogu da se prave razna jela i prilozi, a ubedljivo najbolji je pire krompir. Svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako da pire bude savršeno kremast, a i profesionalne kuvarice su otkrile trikove kojima se one služe. Pire može da se jede uz gulaš, ćufte, paprikaš, pohovano meso... Ako želite prilog koji će nadmašiti standardni pire krompir isprobajte skordaliju. Ovo je grčka verzija omiljenog priloga, a pravi se bez mleka i putera.Umesto toga dodaje se beli luk, badem i limunov sok. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 1/2 kg krompira 
  • 60 g blanširanih badema 
  • 4 čena belog luka 
  • 2-3 kašike limunovog soka 
  • oko 50 ml maslinovog ulja 
  • Za ukrašavanje:
  • 1 mladi luk
  • peršun
  • kora limuna

Priprema:

Krompir isecite na kockice i sipajte u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta, tj. dok se krompir potpuno ne skuva. Isperite krompir vrućom vodom i ostavite sa strane. Beli luk i bademe izblendirajte, pa u prohlađeni krompir dodajte so i limunov sok, pa napravite pire. Po malo dodajte maslinovo ulje i napravite kremast prilog. Zatim dodajte izblendirane bademe i beli luk, pa promešajte. Ukrasite sekcanim mladim lukom, peršunom i rendanom koricom limuna.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE