Još u drevnom Rimu postojalo je jelo koje liči na današnje bruskete. Tada su uzgajivači maslina donosili ovo koštunjavo voće do lokalne prese i cedili sveže maslinovo ulje, koje su mazali na krišku hleba. Ovo italijansko predjelo se i danas pravi od grilovanog hleba koji se premazuje belim lukom, a onda i preliva maslinovim uljem. Najčešće se brusketi prave sa paradajzom i bosiljkom, ali postoje različiti recepti za ovo ukusno predjelo. Predlažemo da isprobate sa sosom od pečuraka i sirom.
- Sastojci:
- 6 kriški hleba
- 4 šolje sitno seckanih pečuraka
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- 1 šolja rendanog mocarela sira
- 3 kašike parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
Priprema:
Zagrejte ulje i istopite puter u tiganju, pa u njega dodajte seckane pečurke i kratko dinstajte. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok pečurke ne puste sok, uz neprestano mešanje. Kada tečnost ispari u pečurke sipajte i pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte i ostavite na šporetu još par minuta. Isečen hleb premažite uljem sa obe strane, pa ga ispecite u rerni. Poređajte hleb na pleh i pecite oko 5 minuta na 200°C. Pospite parmezanom i mocarelom, pa pecite još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od pečuraka.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem