Baka Đovana na svom YT kanalu deli recepte za italijnaske specijalitete, pogotovo one koji su nastali na Siciliji. Jedan od takvih recepata je i tomazini, koji je nastao u gradu Modika, koji se nalazi na Siciliji. Italijanske domaćice su mesile testo od par sastojaka, a onda ga punile kobasicom i rikota sirom. Ovo je bio specilatite koji se često nalazio na stolu pogotovo za praznike. Ako i vi volite domaćinske pite, onda vam predlažemo da napravite i ovu. Testo za pitu je vrlo jednostavno jer se pravi u blenderu, pa ne postoji šansa da vam ne uspe. 

  • Sastojci:
  • Za testo: 
  • 3 šolje brašna
  • 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje svinjske masti 
  • 3 jajeta
  • Za punjenje: 
  • 550 g rikota sira 
  • 550 g italijanske slatke kobasice  

Priprema: 

U blenderu pomešajte brašno i svinjsku mast. Možete da je istopite, a možete da koristite i mast sobne temeprature. Kratko izblendirajte, pa dodajte 2 jajeta i malo soli. Opet kratko izblendirajte, pa sipajte vodu. Blendirajte dok se ne formira lopta, a onda izvadite iz blendera. Kratko rukama premesite i pokrijte, pa ostavite 10 minuta. Kobasici skinite kožicu i usitnite je. Razvucite tanko testo u obliku pravougaonika i poređajte preko loptice od kobasice i rikota sira. Napravite kao šahovsku tablu. Urolajte i isecite rolnice. Poređajte na pleh i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: Stvar ukusa