Bujurdi je jelo koje je nastalo u Solunu, a ovaj umak se obično služi kao meze i to najčešće uz pita hleb. Bujurdi je spoj feta i tvrdog sira, kao i pečene paprike i paradajza. Pikantan ukus mu daje ljuta papričica. Grci ovaj umak sa feta sirom obično naručuju u kafani, a priprema nije nimalo komplikovana. A ukus će biti još bolji ako imate zemljanu posudu.
- Sastojci:
- 450 g feta sira
- 230 g tvrdog sira (tipa gauda)
- 1-2 paradajza
- 2 pečene paprike
- 2 ljute paprike (opciono)
- prstohvat tucane paprike
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1-2 kašičice sušenog origana
Priprema:
Tepsiju premažite maslinovim uljem, pa poređajte paradajz isečen na tanke kolutove ili kriške. Pospite mrvljenom fetom i pospite kašičicom origana. Preko poređajte sitno seckane kockice tvrdog sira (pola količine), pa dodajte isečenu pečenu papriku (prethodno je očistite od semenki). Opet poređajte preostali sir. Na kraju poređajte ljutu papriku isečenu na kolutove, pospite preostalim origanom i tucanom paprikom. Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još nekih 5 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem