Ako volite grčku kuhinju, onda ne sumnjamo da će vam se i ova pita dopasti. Ukusom može da parira našoj tradicionalnoj piti - gibanici. Tiropita je grčka pita sa feta sirom koja može da se jede za doručak, večeru ili užinu. Feta sir Grci jedu na razne načine, ali je i stavljaju u dosta jela. Često je na njihovom meniju, a ako želite dodajte i spanać.
Ako ste ljubitelj grčke kuhinje onda morate da probate i jagnjetinju na grčki način.
Sastojci:
- 500 g kora
- 300 g mleka
- 150 g jogurta
- 500 g feta sira
- 2 srednja jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice bibera
- 100 ml kisele vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- susam
Priprema:
Kore isecite na trake, a 8 kora ostavite cele. Fetu usitnite, pa dodajte mleko, jogurt, prašak za pecivo, jaja i biber. Promešajte. Kiselu vodu pomešajte sa maslinovim ulje i dodajte so. Pleh nauljite, pa poređajte na sve ivice po koru (ukupno 4), ali tako da pokrijete dno pleha, ali i da kore vire iz pleha. Svaku koru popraskajte sa kiselom vodom i maslinovim ulje. I one krajeve koje vire iz pleha. Preko stavite trake od kora i malo poprskajte sa uljem i kiseom. Sipajte fil i rasporedite. Zatvorite sa korama koje vire iz pleha, i svaku poprskajte sa malo kisele i ulja. Zatim preko stavite preostale 4 kore, jednu po jednu i svaku poprskajte sa uljem i kiselom. Svaku koru lepo ušukajte. Pospite susamom i probodite štapićem za ražnjić celu pitu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 50-60 minuta.