Posni kolač sa šargarepom i orasima pravi se uz dodatak lanenog semena, začina i ukusnom glazurom od kokosovog jogurta i šećera u prahu. Možda ćete želeti da napravite i POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Potpuni hit na slavskoj trpezi - brži i lakši za spremanje. A evo i kako se pravi posni kolač sa šargarepom i orasima!
Sastojci:
- 3 kašike lanenog semena
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice morske soli
- 1 kašičica cimeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- Sitno narendana kora ½ pomorandže
- 110 g šargarepe, sitno izrendane
- 110 g oraha, seckanih
- 180 ml ulja
- 170 g mekog svetlo braon šećera
Za glazuru
- 35 g kokosovog jogurta
- 200 g šećera u prahu
- Sitno narendana kora ½ pomorandže
Recept za posni kolač sa šargarepom i orasima
Zagrejte rernu
Za posni kolač sa šargarepom i orasima stavite laneno seme u veliku činiju, umešajte 5 kašika vode i ostavite 15 minuta da se zgusne. Zagrejte rernu na 160°C i namastite i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so, cimet i đumbir. Pomešajte koricu pomorandže, šargarepu i orahe.
Pecite kolač
Pomešajte ulje i šećer u zgusnutu mešavinu lanenog semena, a zatim ovo umešajte u mešavinu brašna pa ubacite u obložen pleh. Pecite u sredini rerne 1 sat, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite u plehu na rešetki da se ohladi 10 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi.
Napravite glazuru
Da biste napravili glazuru, procedite šećer u prahu u činiju, a zatim umešajte kokosov jogurt, malo po malo. Nanesite glazuru na vrh torte, a zatim ukrasite korom od pomorandže. Uživajte u posnom kolaču sa šargarepom i orasima!
Pročitajte kako se prave KOCKE SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Sitni posni kolači koje ćete zavoleti na prvi zalogaj
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese