Posni kolač sa šargarepom i orasima pravi se uz dodatak lanenog semena, začina i ukusnom glazurom od kokosovog jogurta i šećera u prahu. Možda ćete želeti da napravite i POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Potpuni hit na slavskoj trpezi - brži i lakši za spremanje. A evo i kako se pravi posni kolač sa šargarepom i orasima!

Sastojci:

  • 3 kašike lanenog semena
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice morske soli
  • 1 kašičica cimeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • Sitno narendana kora ½ pomorandže
  • 110 g šargarepe, sitno izrendane
  • 110 g oraha, seckanih
  • 180 ml ulja
  • 170 g mekog svetlo braon šećera

Za glazuru

  • 35 g kokosovog jogurta
  • 200 g šećera u prahu
  • Sitno narendana kora ½ pomorandže

Recept za posni kolač sa šargarepom i orasima

12:32
Korak 1

Zagrejte rernu

Za posni kolač sa šargarepom i orasima stavite laneno seme u veliku činiju, umešajte 5 kašika vode i ostavite 15 minuta da se zgusne. Zagrejte rernu na 160°C i namastite i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so, cimet i đumbir. Pomešajte koricu pomorandže, šargarepu i orahe.

12:35
Korak 2

Pecite kolač

Pomešajte ulje i šećer u zgusnutu mešavinu lanenog semena, a zatim ovo umešajte u mešavinu brašna pa ubacite u obložen pleh. Pecite u sredini rerne 1 sat, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite u plehu na rešetki da se ohladi 10 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi.

12:35
Korak 3

Napravite glazuru

Da biste napravili glazuru, procedite šećer u prahu u činiju, a zatim umešajte kokosov jogurt, malo po malo. Nanesite glazuru na vrh torte, a zatim ukrasite korom od pomorandže. Uživajte u posnom kolaču sa šargarepom i orasima!

Pročitajte kako se prave KOCKE SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Sitni posni kolači koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

BONUS VIDEO

Instagram/ cafecouffee Kolač od limuna

StvarUkusa/L.S.