Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, a 27.januara praznuju i škole širom Srbije. Sveti Sava je svojim delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.
Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.
Sastojci:
- 250 g margarina
- kockica svežeg kvasca
- 1 kg brašna
- 4 šoljice mleka
- kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 4 žumanceta
- 2 belanceta
Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno