Sve i da ove godine ne pravite svečanu gozbu, već samo ručak za Svetog Jovan, na trpezi su obavezna četiri obeležja svake slave, a to su sveća, vino, žito i slavska pogača. Ako želite da napravite jednu od najlepših slavskih pogača naš predlog je da isprobate ovaj recept. Umesite testo, oblikujte pogaču, a iskusne domaćice su otkrile šta da dodate u testo kako bi ono brže naraslo. U pitanju je sirće, a dodaje se jedna kašika.
- Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašika šećera
- 40 g svežeg
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 900 g brašna
- 100 g margarina
- 2 kašike posnog majoneza
Priprema:
Vodu zagrejte, pa dodajte šećer i izdrobljeni kvasac. Promšejate i ostavite 10-ak minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i dodajte kvasac i sirće. Umesite testo. Pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoji. Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim margarinom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite margarinom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. Prebacite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem