Aranđelovdan svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića. Svaka domaćica koja obeležava ovu slavuželi da se pokaže u što boljem svetlu, a mi vam donosimo savršene recepte za jela koja će se svima dopasti. Izaberite neko predjelo, supu, glavno jelo ili desert i sigurni smo da se nećete pokajati, jer bolje recepte nećete naći. 

Postoje neke tradicije i običaji, kao i verovanja koja sa sobom donosi Aranđelovdan. Noć uoči slave domaćica mesi slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan. Kada gosti krenu da dolaze domaćini ih služe žitom, a još dva obeležja su obavezna na slavskom stolu, a to su vino i sveća. 

PREDJELO 

Predjelo se prvo služi na svim slavama, a tu domaćiće mogu da pokažu najviše kreativnosti. Od salata, peciva, punjenih jaja, sitnih zalogaja... za predjelo možete da služite bukvalno sve. Mi smo za vas odvojili naše favorite, a to su slane princes krofne punjene omiljenom ruskom salatom, svečana salata sa piletinom koja će osvojiti i izgledom i ukusom, kao i slane kuglice sa piletinom i kikirikijem. 

U galeriji pronađite fotorgrafije sa ispisanim receptima za predjela koja će definitivno oduševiti svakoga

Shutterstock, Printscreen/YT/Ольга Матвей Izaberite neka od najlepših predjela koja će biti ukras svake slavske trpeze.

SUPE I ČORBE 

Kada gosti završe sa predjelom, domaćice obično služe supe i čorbe. Tu nema puno eksperimentisanja i obično se pripremaju klasici kao što su domaće supe sa knedlama, teleća čorba... Pogledajte koje smo recepte izdvojili za vas, a obavezno izaberite najlepši i poslužite na vašoj slavskoj trpezi.

U galeriji pronađite fotografije sa ispisanim receptima za supe i čorbe koje svi vole 

StvarUkusa, Shutterstock Izaberite neke od najlepših supa i čorba koje će biti ukras svake slavske trpeze.

GLAVNO JELO

Posle predjela i supa ili čorba, na red dolazi glavno jelo. Na slavama se uglavnom služi pečenje, ali ako je posna slava, onda na trpezi možemo da nađemo i ribu. Pečenje sada lako možete da spremite kod kuće, ne morate da naručujete, a mi smo za vas izdvojili neke od najlepših recepta. Ovako pripremljeno meso ulepšaće svaku trpezu, a vi izaberite da li ćete teletinu ispod sača, svinjski vrat iz rerne...

U galeriji pronađite fotografije sa ispisanim receptima za glavno jelo koje će se sigurno svideti svima 

Printscreen/YT/Favorite recipes, Shutterstock Izaberite neka od najlepših glavnih jela koja će biti ukras svake slavske trpeze.

DESERTI

Gosti se na slavama uvek najviše raduju slatkom stolu. Ako slavite Aranđelovdan, mi smo za vas pripremili neke od najboljih recepata za torte i kolače. Neki deserti se prave brzinski, a neke zahtevaju malo vremena, ali ono što je svima zajedničko jeste fantastičan ukus. 

U galeriji pronađite fotografije sa ispisanim receptima za deserte koji će vas raspametiti

Printscreen/YT/Lecker mit Sophie Mayer, Shutterstock Izaberite neke od najlepših kolača i torti koje će biti ukras svake slavske trpeze.

Pročitajte i ovo: Najlepša slavska predjela

BONUS VIDEO: 

Lepeza patlidžan Instagram/cooking__diaries_

Izvor: StvarUkusa