Približava se Uskrs i svaka domaćica želi da njena svečana trpeza izgleda što lepše. Pored farbanih jaja i svečanog ručka, tu je i svečana dekoracija, ali i poslastice. Umesto da pravite standardne kolače, mi vam predlažemo da isprobate i recept za uskršnje jaje od lisnatog testa punjeno čokoladom. Prekusno je, a nije komplikovano za pripremu. Ako više volite osvežavajuće kolače od lisnatog testa, onda napravite čokoladno jaje punjeno filom i džemom.
Sastojci:
- 2 lisnata testa
- 100 g šećera
- 40 g skroba
- 20 g kakaoa
- 250 ml mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
- lešnik
- 40 g kakao keksa
- 1 žumance (plus malo mleka)
- Za dekoraciju:
- šećer u prahu
- bombone
- listići nane
Recept za uskršnje jaje od lisnatog testa punjeno čokoladom:
Napravite fil
U šerpi pomešajte kakao, prosejani skrob i šećer. Zatim sipajte mleko i slatku pavlaku i sve lepo sjedinite tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vruć fil dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Pripremite lisnato testo
Lisnato testo odmrznite, pa razvucite oklagijom. Isecite u obliku jajeta. Od viška testa napravite mašnu, isecite trake i cvetove.
Napravite uskršnje jaje
Jedno jaje od testa izbockajte viljuškom, pa premažite mlekom. Pospite mlevenim keksom, pa premažite deblji sloj fila. Zatim pospite seckanim lešnikom, mlevenim keksom i premažite još jedan sloj fila. Pospite keksom i preklopite drugim jajetom od testa. Pritisnite ivice i premažite mlekom.
Pecite
Stavite uskršnje jaje na pleh obložen pek papirom, pa premažite mlekom. Ukrasite mašnom, cvetovima i trakama od testa, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i ukrasite bombonama i nanom.
Pročitajte i ovo: Kolač u obliku jajeta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem