Približava se Uskrs i svaka domaćica želi da njena svečana trpeza izgleda što lepše. Pored farbanih jaja i svečanog ručka, tu je i svečana dekoracija, ali i poslastice. Umesto da pravite standardne kolače, mi vam predlažemo da isprobate i recept za uskršnje jaje od lisnatog testa punjeno čokoladom. Prekusno je, a nije komplikovano za pripremu. Ako više volite osvežavajuće kolače od lisnatog testa, onda napravite čokoladno jaje punjeno filom i džemom.

Sastojci:

  • 2 lisnata testa
  • 100 g šećera 
  • 40 g skroba
  • 20 g kakaoa
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 200 g čokolade 
  • lešnik 
  • 40 g kakao keksa
  • 1 žumance (plus malo mleka)
  • Za dekoraciju:
  • šećer u prahu
  • bombone
  • listići nane

Recept za uskršnje jaje od lisnatog testa punjeno čokoladom:

11:38
Korak 1

Napravite fil 

U šerpi pomešajte kakao, prosejani skrob i šećer. Zatim sipajte mleko i slatku pavlaku i sve lepo sjedinite tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vruć fil dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.

11:40
Korak 2

Pripremite lisnato testo 

Lisnato testo odmrznite, pa razvucite oklagijom. Isecite u obliku jajeta. Od viška testa napravite mašnu, isecite trake i cvetove. 

11:40
Korak 3

Napravite uskršnje jaje 

Jedno jaje od testa izbockajte viljuškom, pa premažite mlekom. Pospite mlevenim keksom, pa premažite deblji sloj fila. Zatim pospite seckanim lešnikom, mlevenim keksom i premažite još jedan sloj fila. Pospite keksom i preklopite drugim jajetom od testa. Pritisnite ivice i premažite mlekom.  

11:40
Korak 4

Pecite 

Stavite uskršnje jaje na pleh obložen pek papirom, pa premažite mlekom. Ukrasite mašnom, cvetovima i trakama od testa, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i ukrasite bombonama i nanom.

Pročitajte i ovo: Kolač u obliku jajeta

BONUS VIDEO: 

Kroasan sa kolačem Tiktok/seriousfoodfetish

(StvarUkusa/S.B.)