Sastojci:

  • 8–10 komada jaja
  • 1 kašičica soli
  • ljuske od 4 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 80 g čaja od hibiskusa
  • 15 g mlevene kurkume
  • 1,5 l vode
  • 5–6 kašika sirćeta 
  • Običan papir 
  • Gaza (isečena na kvadrate)
  • Gumice

Priprema:

Za sve koji vole kreativno, prirodno i rustično farbanje jaja, ovaj metod spaja ljuske crnog luka, hibiskus čaj i kurkumu u jednu raskošnu tehniku. Umesto klasičnog potapanja, jaja se uvaljaju u sitne listiće ljuske i omotaju gazom – rezultat su šare koje liče na mermer.

Savet:

Nemojte ispirati jaja nakon skidanja gaze – tako će šare ostati izraženije i zanimljivije.

Sitno iseckajte ljuske luka i običan papir. Pomešajte ih u jednom tanjiru. Jaja operite i dok su još vlažna, uvaljajte ih u mešavinu seckanih ljuski i papira tako da se zalepe po celoj površini. Svako jaje pažljivo uvijte u komad gaze i zavežite gumicom da sve lepo prijanja.

U šerpu stavite čaj od hibiskusa, kurkumu, so i sirće pa nalijte vodom i kuvajte 10 min da pusti boju. Pažljivo spustite pripremljena jaja u boju. Kuvajte ih oko 10 minuta. Nakon kuvanja, ostavi jaja u boji još najmanje 30 minuta – ili duže, za intenzivnije nijanse.

Izvadite jaja, pažljivo uklonite gazu i ostatke ljuski/papira. Ostavite ih da se osuše. Po želji premaži uljem za dodatni sjaj.

Bonus video

Izbeljivanje jaja sirćetom Izvor: Izbeljivanje jaja sirćetom