Sastojci:

  • 450 ml toplog mleka
  • 850-900 g pšeničnog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 5-6 g kardamona
  • 10 g vanilinog šećera
  • 100 g grčkog jogurta
  • 3 jajeta
  • 100 g putera
  • 5-6 g sol
  • 13 g svežeg kvasca

Za fil:

  • 100-150 g suvog grožđa
  • 100-150 g sušenih kajsija
  • 100 g džema od kajsije

Za ukras:

  • mleveni bademi
  • slani štapići
  • čokolada
  • čokoladna jaja ili bombone u boji
Kako da testo bude još ukusnije?

Stavite puter u tiganj i kada se istopi pržite ga još 7-8 minuta i sve vreme mešajte. Zatim ga sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. U testo dodajte dobijenu smesu i lepo umesite. Peciva će biti neverovatno ukusna i mekana.

Recept za uskršnji venac sa grčkim jogurtom:

Kako biste napravili venac pogaču prvo izmrvite sveži kvasac u činiju. Dodajte šećer i kardamon, kao i vanilin šećer. Ubacite toplo mleko. Sve izmešajte metlicom dok ne postane penasto. U smesu razbijte dva jajeta i grčki jogurt i otopljeni puter. Zatim sve promešajte. Potom u smesu prosejte 450 g brašna i dodajte so, pa dobro promešajte drvenom kašikom. Zatim prosejte još 300-400 g brašna, pa nastavite da mesite testo rukama. Prebacite ga na radnu površinu pa prelijte uljem, pa nastavite da mesite.

Staklenu posudu podmažite uljem i testo ubacite u nju, pa ga premažite tim uljem. Pokrijte činiju folijom i ostavite da odstoji 50-60 minuta na toplom mestu. Nakon što je testo naraslo malo ga premesite i prebacite na radnu površinu. Podelite ga na dva dela. Od svakog dela formirajte loptice. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. U međuvremenu iseckajte kajsije na kockice.

Potom, prvu kuglu testa razvaljajte oklagijom na široki pravougaonik. Rasporedite 100 g džema od kajsija i razmažite. Odozgo pospite seckane kajsije i oko 150 suvog grožđa. Pažljivo urolajte testo u cev. Drugu kuglu takođe urolajte u cev pa ih stavite jednu pored druge i upletite, pa na kraju zatvorite da ima oblik venca. U sredinu stavite činiju koja može u rernu. Pokrijte kuhinjskom krpom sve i ostavite da odstoji do 20 minuta. Razmutite jedno žumance i jednu kašičicu mleka pa premažite venac. Zasecite testo u delovima pletenice koji su ispupčeni.

Pospite odozgo seckanim bademima i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Dok se peče, otopite čokoladu, izlomite slane štapiće u činiji pa čašu otpornu na toplotu obložite kesicom, pomešajte štapiće u otopljenoj čokoladi i prebacite u pripremljenu čašu pa stavite u zamrzivač na 30 minuta. Izvadite uskršnji venac, stavite u sredinu čokoladno gnezdo i u njega poređajte šarena čokoladna jaja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite venac pogaču punjenu sirom.

Pročitajte kako se pravi uskršnji venac od keksa sa cimetom

BONUS VIDEO

00:15
Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Izvor: Instagram/linda__atkinson

StvarUkusa