Sastojci:
- 450 ml toplog mleka
- 850-900 g pšeničnog brašna
- 2 kašike šećera
- 5-6 g kardamona
- 10 g vanilinog šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 3 jajeta
- 100 g putera
- 5-6 g sol
- 13 g svežeg kvasca
Za fil:
- 100-150 g suvog grožđa
- 100-150 g sušenih kajsija
- 100 g džema od kajsije
Za ukras:
- mleveni bademi
- slani štapići
- čokolada
- čokoladna jaja ili bombone u boji
Recept za uskršnji venac sa grčkim jogurtom:
Kako biste napravili venac pogaču prvo izmrvite sveži kvasac u činiju. Dodajte šećer i kardamon, kao i vanilin šećer. Ubacite toplo mleko. Sve izmešajte metlicom dok ne postane penasto. U smesu razbijte dva jajeta i grčki jogurt i otopljeni puter. Zatim sve promešajte. Potom u smesu prosejte 450 g brašna i dodajte so, pa dobro promešajte drvenom kašikom. Zatim prosejte još 300-400 g brašna, pa nastavite da mesite testo rukama. Prebacite ga na radnu površinu pa prelijte uljem, pa nastavite da mesite.
Staklenu posudu podmažite uljem i testo ubacite u nju, pa ga premažite tim uljem. Pokrijte činiju folijom i ostavite da odstoji 50-60 minuta na toplom mestu. Nakon što je testo naraslo malo ga premesite i prebacite na radnu površinu. Podelite ga na dva dela. Od svakog dela formirajte loptice. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. U međuvremenu iseckajte kajsije na kockice.
Potom, prvu kuglu testa razvaljajte oklagijom na široki pravougaonik. Rasporedite 100 g džema od kajsija i razmažite. Odozgo pospite seckane kajsije i oko 150 suvog grožđa. Pažljivo urolajte testo u cev. Drugu kuglu takođe urolajte u cev pa ih stavite jednu pored druge i upletite, pa na kraju zatvorite da ima oblik venca. U sredinu stavite činiju koja može u rernu. Pokrijte kuhinjskom krpom sve i ostavite da odstoji do 20 minuta. Razmutite jedno žumance i jednu kašičicu mleka pa premažite venac. Zasecite testo u delovima pletenice koji su ispupčeni.
Pospite odozgo seckanim bademima i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Dok se peče, otopite čokoladu, izlomite slane štapiće u činiji pa čašu otpornu na toplotu obložite kesicom, pomešajte štapiće u otopljenoj čokoladi i prebacite u pripremljenu čašu pa stavite u zamrzivač na 30 minuta. Izvadite uskršnji venac, stavite u sredinu čokoladno gnezdo i u njega poređajte šarena čokoladna jaja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite venac pogaču punjenu sirom.
Pročitajte kako se pravi uskršnji venac od keksa sa cimetom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
