Sastojci:
- 450 ml toplog mleka
- 850-900 g pšeničnog brašna
- 2 kašike šećera
- 5-6 g kardamona
- 10 g vanilinog šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 3 jajeta
- 100 g putera
- 5-6 g sol
- 13 g svežeg kvasca
Za fil:
- 100-150 g suvog grožđa
- 100-150 g sušenih kajsija
- 100 g džema od kajsije
Za ukras:
- mleveni bademi
- slani štapići
- čokolada
- čokoladna jaja ili bombone u boji
Recept za uskršnji venac sa grčkim jogurtom:
Kako biste napravili venac pogaču prvo izmrvite sveži kvasac u činiju. Dodajte šećer i kardamon, kao i vanilin šećer. Ubacite toplo mleko. Sve izmešajte metlicom dok ne postane penasto. U smesu razbijte dva jajeta i grčki jogurt i otopljeni puter. Zatim sve promešajte. Potom u smesu prosejte 450 g brašna i dodajte so, pa dobro promešajte drvenom kašikom. Zatim prosejte još 300-400 g brašna, pa nastavite da mesite testo rukama. Prebacite ga na radnu površinu pa prelijte uljem, pa nastavite da mesite.
Staklenu posudu podmažite uljem i testo ubacite u nju, pa ga premažite tim uljem. Pokrijte činiju folijom i ostavite da odstoji 50-60 minuta na toplom mestu. Nakon što je testo naraslo malo ga premesite i prebacite na radnu površinu. Podelite ga na dva dela. Od svakog dela formirajte loptice. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. U međuvremenu iseckajte kajsije na kockice.
Potom, prvu kuglu testa razvaljajte oklagijom na široki pravougaonik. Rasporedite 100 g džema od kajsija i razmažite. Odozgo pospite seckane kajsije i oko 150 suvog grožđa. Pažljivo urolajte testo u cev. Drugu kuglu takođe urolajte u cev pa ih stavite jednu pored druge i upletite, pa na kraju zatvorite da ima oblik venca. U sredinu stavite činiju koja može u rernu. Pokrijte kuhinjskom krpom sve i ostavite da odstoji do 20 minuta. Razmutite jedno žumance i jednu kašičicu mleka pa premažite venac. Zasecite testo u delovima pletenice koji su ispupčeni.
Pospite odozgo seckanim bademima i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Dok se peče, otopite čokoladu, izlomite slane štapiće u činiji pa čašu otpornu na toplotu obložite kesicom, pomešajte štapiće u otopljenoj čokoladi i prebacite u pripremljenu čašu pa stavite u zamrzivač na 30 minuta. Izvadite uskršnji venac, stavite u sredinu čokoladno gnezdo i u njega poređajte šarena čokoladna jaja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite venac pogaču punjenu sirom.
Pročitajte kako se pravi uskršnji venac od keksa sa cimetom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.