Uskršnji venac od keksa sa cimetom će doneti pravu radost na uskršnju trpezu, jer je šaren, aromatičan, jestiv, hrskav i originalan. Pravi se sa ukusnom galzurom koja se rasporedi po vencu u obliku cvetova. Možda ćete želeti da napravite i Uskršnja gnezda punjena čokoladnim jajima - predivan kolač koji se lako pravi. A evo i kako da napravite uskršnji venac od keksa sa cimetom!
Sastojci:
- 50 g neslanog putera
- 40 g meda
- 85 g svetlo braon mekog šećera
- 1 jaje, umućeno
- 2 kašičice cimeta
- 170 g običnog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 8 belih i mlečnih čokoladica u obliku zeca ili ptice
- 25 g čokoladnog keksa izmrvljenog
- glazura u boji, za ukrašavanje
Recept za uskršnji venac od keksa sa cimetom
Napravite testo
Za uskršnji venac od keksa sa cimetom rastopite puter, med i smeđi šećer zajedno u srednjem tiganju na laganoj vatri. Kada se otopi, ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim umutite u njega jaje. Pomešajte cimet, brašno i bikarbonu u velikoj posudi. Sipajte mokru smesu u suvu i promešajte rukama da se sjedine, kako biste napravili testo. Oblikujte ravan kvadrat, umotajte u papir za pečenje, pa ostavite u frižideru da se hladi 1 sat.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 190C. Ponovo upotrebite papir za pečenje u koji ste umotali testo, da obložite veliki pleh za pečenje. Razvucite testo na ½-1 cm debljine. Koristite kalup za sečenje testa u obliku jaja, ili okrugli rezač da isečete 16 kolačića. Poređajte ih u krug u obliku venca, na pleh, malo preklapajući ivice svakog komada testa. Pecite 8-10 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da se potpuno ohladi na poslužavniku.
Dekorišite venac
Za dekoraciju istopite poleđinu čokoladnih zeka i ptica na malom tiganju na laganoj vatri. Pritisnite ih, odnosno zalepite na venac. Pospite mrvicama čokoladnog kesa i koristite glazuru u boji da nacrtate cveće preko venca, ako želite. Uživajte u uskršnjem vencu od keksa sa cimetom.
Pročitajte kako se pravi pecivo u obliku zeca koje se lako pravi
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus