Sastojci:

  • 10 belih jaja
  • 1 litar crnog vina (što tamnije i kvalitetnije, to bolje)
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • Malo ulja (za poliranje)

Priprema:

Ako tražite način da ofarbate jaja na prirodan, ali raskošan način – farbanje u crnom vinu je pravi izbor. Ova tradicionalna tehnika daje jajima duboku, tamnu boju sa prelivima koji se kreću od ljubičaste do plavičaste, u zavisnosti od vina. Najlepši deo? Kada se osuše, na ljusci ostaju sitne, prirodne šljokice od šećera iz vina, koje im daju blagi sjaj i čine da izgledaju kao da su premazana sedefom.

Savet:

Koristite jaja sa belom ljuskom za najlepši efekat. Ako želite dodatnu teksturu ili šaru – uvijte jaja u gazu ili stavite suvu travu pre kuvanja.

Jaja operite i pažljivo stavite u šerpu. Prelijte ih crnim vinom tako da budu potpuno prekrivena. Dodajte sirće. Uključite srednju temperaturu i kuvajte jaja 10 minuta od trenutka ključanja. Nakon kuvanja, ostavite jaja u vinu još najmanje 2 sata (što duže stoje, boja će biti intenzivnija). Pažljivo ih izvadite, ostavite da se osuše na papirnom ubrusu i premažite kapljicom ulja za sjaj.

Bonus video

farbanje jaja u vinu Izvor: farbanje jaja u vinu