Sastojci:
- Belo kuvano jaje (ili ispuhano jaje) na sobnoj temperaturi
- Praškasta boja za jaja po želji
- Alkoholno sirće (destilovano belo)
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- Jestivi prah (boja po izboru)
- Štapići za uši
- Maramice za lice (meke)
- Papirni ubrus
- Činija sa ravnim dnom (za bojenje)
Postupak:
Ako ove godine želite nešto novo i efektnije, isprobajte tehniku farbanja inspirisanu starinskim emajliranim posuđem! Ova metoda kombinuje nežne šare, maslinovo ulje i jestivi prah za besprekoran svetlucavi izgled koji će oduševiti svakoga za prazničnom trpezom.
Ukoliko kuvate jaja najpre ih skuvajte, a ukoliko farbate samo ljuske jaja prvo izduvajte. Zatim jaja obrišite sirćetom i dobro osušite ubrusom. Ovo uklanja masnoće i omogućava da boja bolje prijanja.
Pripremite boju za jaja po uputstvu proizvođača (npr. rastvorite prašak u vodi sa sirćetom). Obojite jaje u željenu nijansu (npr. ružičastu), izvadite iz boje, blago utapkajte ubrusom i ostavite da se potpuno osuši.
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno premažite suvo jaje. Zatim štapićem za uši nanesite malo praha po površini jajeta i blago ga utrljaj maramicom za lice – jaje će dobiti elegantan, svilenkast sjaj.
Pripremite novu boju u činiji sa ravnim dnom i dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja. Sačekajte nekoliko minuta da se ulje razdvoji u male mehuriće (nemojte mešati). Ako su mehurići preveliki – dodajte malo boje; ako su premali – dodajte još malo ulja. Pažljivo stavite jaje u boju i nežno ga kotrljajte po površini dok se ravnomerno ne oboji. Efekat će biti metalik sedefast, baš kao kod starih emajliranih sudova.
Bonus vide
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.