Sastojci:
- Belo kuvano jaje (ili ispuhano jaje) na sobnoj temperaturi
- Praškasta boja za jaja po želji
- Alkoholno sirće (destilovano belo)
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- Jestivi prah (boja po izboru)
- Štapići za uši
- Maramice za lice (meke)
- Papirni ubrus
- Činija sa ravnim dnom (za bojenje)
Postupak:
Ako ove godine želite nešto novo i efektnije, isprobajte tehniku farbanja inspirisanu starinskim emajliranim posuđem! Ova metoda kombinuje nežne šare, maslinovo ulje i jestivi prah za besprekoran svetlucavi izgled koji će oduševiti svakoga za prazničnom trpezom.
Ukoliko kuvate jaja najpre ih skuvajte, a ukoliko farbate samo ljuske jaja prvo izduvajte. Zatim jaja obrišite sirćetom i dobro osušite ubrusom. Ovo uklanja masnoće i omogućava da boja bolje prijanja.
Pripremite boju za jaja po uputstvu proizvođača (npr. rastvorite prašak u vodi sa sirćetom). Obojite jaje u željenu nijansu (npr. ružičastu), izvadite iz boje, blago utapkajte ubrusom i ostavite da se potpuno osuši.
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno premažite suvo jaje. Zatim štapićem za uši nanesite malo praha po površini jajeta i blago ga utrljaj maramicom za lice – jaje će dobiti elegantan, svilenkast sjaj.
Pripremite novu boju u činiji sa ravnim dnom i dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja. Sačekajte nekoliko minuta da se ulje razdvoji u male mehuriće (nemojte mešati). Ako su mehurići preveliki – dodajte malo boje; ako su premali – dodajte još malo ulja. Pažljivo stavite jaje u boju i nežno ga kotrljajte po površini dok se ravnomerno ne oboji. Efekat će biti metalik sedefast, baš kao kod starih emajliranih sudova.
Bonus vide
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda