Sastojci:
- 1,5 kg brašna
- 240 g šećera
- 1 kašika instant kvasca
- rendana korica 1 pomorandže
- 1 kašika vanilinog ekstrakta
- 1 kašika soli
- 120 ml mleka
- 120 ml vode
- 120 g putera
- 3 jajeta
Dodatno:
- jedno jaje razmućeno sa malo mleka ili vode
- šarene mrvice za kolače
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- šećer u prahu
Recept za italijanski uskršnji hleb:
Kako biste napravili ovaj hleb, u malu šerpu dodajte mleko, vodu i puter, ostavite da se krčka tek toliko da se puter rastopi, a zatim ostavite da se ohladi da bude na sobnoj temperaturi.
U posudu ubacite brašno, šećer, kvasac i koricu pomorandže, brzo promešajte da se sjedine, zatim dodajte toplo mleko i mešavinu putera, jaja i vanilin ekstrakt i počnite da mesite testo na maloj brzini mikserom sa kukama za testo, uz posipanje soli. Mesite dok se testo ne sjedini i ne bude lepljivo na dodir. Ostavite da se mesi oko 4 do 5 minuta, poklopite i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.
Nakon toga 2 pleha obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Dobro pobrašnite radnu površinu pa prebacite testo na nju. Premesite ga, a zatim ga podelite na 4 jednaka dela.
Radeći sa 2 komada odjednom, umotajte ih u konopac od 50 cm, a zatim ih pažljivo uvrnite zajedno. Stisnite krajeve da napravite krug i stavite ih na pripremljeni pleh za pečenje. Lagano ih pokrijte krpom i ostavite da se odmore i dižu oko 45 minuta.
Kada su skoro narasle, zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite hlebčiće jajima i pospite šarenim mrvicama, pa pecite oko 30 minuta ili dok ne porumene. Ostavite da se potpuno ohlade pre serviranja! Na svaki hleb stavite po tri tvrdo kuvana jajeta za ukras. Možda ćete želeti da napravite i slatki hleb sa kurkumom, mogu i dijabetičari da ga jedu
Pročitajte kako se pravi domaći hleb sa ovsenim pahuljicama i semenkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.