1. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Namazati sa malo putera kalup za kuglof, pa posuti sa malo brašna ili mlevenih badema. Penasto umutiti maslac, šećer, vanilin šećer i jaja. Pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u smesu, malo po malo, uz postepeno dolivanje mlakog mleka.

2. Samleti orahe (ili nešto drugo sa spiska). Dotati ih u testo, izmešati i sipati u kalup. Peći na srednjoj rešetki u rerni, oko 60 minuta. Izvaditi gotov kolač iz kalupa i ostaviti ga na rešetki za kolače da se ohladi i ne potpari odozdo.

3. Kuhinjskim nožem iseći čokoladu na krupnije komade i istopiti je na pari: staviti čokoladu u šerpicu koja može da stoji iznad veće šerpe u kojoj vri voda. Uzeti kuhinjsku četkicu i premazati kolač rastopljenom čokoladom. Kolač po želji posuti šećerom u prahu ili perlicama u boji, iseći na kriške i servirati uz mleko ili belu kafu, kao ukusan doručak ili večeru.


Sastojci:

250 g putera
250 g šećera
1 kesica vanilin šećera
5 jaja
250 g brašna (T–400 meko)
1/2 kesice praška za pecivo
5 kašika mleka
250 g oraha (ili badema, keksa, kokosovog brašna...)
100 g crne čokolade