1. Dva dana ranije kvasac usitnite i stavite u veliku posudu. Tokom mešanja dodajte vodu i šećer. Postepeno dodajte i ostatak brašna. Mešajte sve dok smesa ne bude potpuno glatka, bez grudvica. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Posle toga temeljno premesite testo, opet ga pokrijte i ostavite još 24 sata. Dobićete kiselo testo pripremljeno za dalju upotrebu. 


Sastojci:

Dizano testo:

42 g pivskog kvasca
1 l tople vode
2 kašičice šećera
500 g namenskog brašna 

Hlebno testo:

1 kg belog raženog brašna
500 g namenskog brašna
2 kašičice soli
kašičica šećera
5 dl tople vode

2. U velikoj posudi pomešajte raženo i namensko brašno, so i šećer. Varjačom dodajte kiselo testo i umešajte još dve šoljice tople vode. Ako imate odgovarajući aparat, testo premestite u posudu električnog miksera, gde se mesi nekoliko minuta. Posle izvesnog vremena čak ni mikser više neće moći da mesi ovo gusto testo.

3. Testo prevrnite na radnu površinu posutu brašnom i mesite obema rukama. Ako je suviše tvrdo, dodajte nekoliko kašika vode. Testo 15 do 20 minuta savijajte i razvlačite kako bi bilo zaista dobro umešeno. Testo premestite u veliku činju, pokrijte ga krpom i ostavite da nadolazi bar 1 do 2 sata. Dizano testo prevrnite na površinu posutu brašnom. Mesite ga oko 5 minuta (ovaj deo je važan jer se na taj način aktivira gluten). Testo oblikujte u jednu ili dve dugačke vekne. Stavite ih u plitak pleh i ostavite da nadolaze još jedan sat (toliko da se površina testa pri laganom pritisku prstom malo udubi). 

4. Rernu ugrejte na 220 stepeni. Ako ste pripremili dve vekne, pecite ih oko 45 minuta; jednu veliku veknu pecite oko sat i po.