Proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i sveže mirođije. Inspirisano grčkom kuhinjom!
Sastojci
- povrće
- 200-300g spanaća
- 1 veliki ili 2 manja crna luka
- 1 veći čen belog luka
- 1.5 kašika maslinovog ulja
- so, biber
Za proju:
- 4 jaja
- 2.5 dl jogurta
- oko 100g kisele pavlake
- 50ml maslinovog (ili nekog drugog) ulja
- pola kašičice soli*
- 3 kašike belog brašna
- 1.5 kašičica (ili kesica) praška za pecivo
- 4 kašike integralnog brašna
- 8 kašika kukuruznog brašna za palentu
- 200g sira
- kašičica iseckane sveže mirođije
Postupak
Operite spanać i na minut ga obarite u ključaloj vodi. Procedite i prespite u činiju sa veoma hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte.
Iseckajte crni luk na polumesece i ubacite u tiganj. Dodajte sitno naseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri propržite luk dok sasvim ne omekne i postane staklast (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju, eventualno, ispusti spanać. Sklonite sa ringle i pustite da se malo prohladi.
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite papirom za pečenje pleh dimenzija 20x30cm.
Dok se povrće priprema, kuva, lagano umutite jaja viljuškom ili ručnom mutilicom. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, so i izmešajte.
U zasebnoj posudi spojite tri vrste brašna i prašak za pecivo.
Dodajte brašno tečnoj smesi i izmešajte samo toliko dok se sve fino spoji i vodite računa da ne ostanu loptice brašna. Dodajte izmrvljen sir, proprženo povrće i sitno seckanu mirođiju.
Prespite sve u pleh i stavite da se peče na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i počne da miriše!
Kad je proja gotova, ostavite je da se ohladi 5-10 minuta, narežite na kocke i služite za večeru uz šolju jogurta ili kao dodatak predjelu.
Napomene
Sir koji koristim je tipa naše fete i prilično je slan, tako da je i manje od pola kašičice soli i više nego dovoljno. Prilagodite ukusu, slanoći sira i vodite računa da ćete već unapred začiniti luk i spanać.
Integralno brašno možete zameniti belim, proja će čak biti i finije teksture, ali ne zaboravite da je brašno od celog zrna žitarice zdravije. Pošto najveći deo suve smese čini kukuruzno brašno, verujem da ne bismo mogli u potpunosti izostaviti belo brašno, da proja ne bi bila "gumenasta".
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: natanjiru.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem