Proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i sveže mirođije. Inspirisano grčkom kuhinjom!

Sastojci

  • povrće
  • 200-300g spanaća
  • 1 veliki ili 2 manja crna luka
  • 1 veći čen belog luka
  • 1.5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber

Za proju:

  • 4 jaja
  • 2.5 dl jogurta
  • oko 100g kisele pavlake
  • 50ml maslinovog (ili nekog drugog) ulja
  • pola kašičice soli*
  • 3 kašike belog brašna
  • 1.5 kašičica (ili kesica) praška za pecivo
  • 4 kašike integralnog brašna
  • 8 kašika kukuruznog brašna za palentu
  • 200g sira
  • kašičica iseckane sveže mirođije

Postupak

Operite spanać i na minut ga obarite u ključaloj vodi. Procedite i prespite u činiju sa veoma hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte.

Iseckajte crni luk na polumesece i ubacite u tiganj. Dodajte sitno naseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri propržite luk dok sasvim ne omekne i postane staklast (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju, eventualno, ispusti spanać. Sklonite sa ringle i pustite da se malo prohladi.

Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite papirom za pečenje pleh dimenzija 20x30cm.

Dok se povrće priprema, kuva, lagano umutite jaja viljuškom ili ručnom mutilicom. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, so i izmešajte.

U zasebnoj posudi spojite tri vrste brašna i prašak za pecivo.

Dodajte brašno tečnoj smesi i izmešajte samo toliko dok se sve fino spoji i vodite računa da ne ostanu loptice brašna. Dodajte izmrvljen sir, proprženo povrće i sitno seckanu mirođiju.

Prespite sve u pleh i stavite da se peče na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i počne da miriše!

Kad je proja gotova, ostavite je da se ohladi 5-10 minuta, narežite na kocke i služite za večeru uz šolju jogurta ili kao dodatak predjelu.

Napomene

Sir koji koristim je tipa naše fete i prilično je slan, tako da je i manje od pola kašičice soli i više nego dovoljno. Prilagodite ukusu, slanoći sira i vodite računa da ćete već unapred začiniti luk i spanać.

Integralno brašno možete zameniti belim, proja će čak biti i finije teksture, ali ne zaboravite da je brašno od celog zrna žitarice zdravije. Pošto najveći deo suve smese čini kukuruzno brašno, verujem da ne bismo mogli u potpunosti izostaviti belo brašno, da proja ne bi bila "gumenasta".

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:  natanjiru.com