Kiflice sa čvarcima su manje poznato pecivo od pogačica, ali bez svake sumnje su istog kvaliteta, uz važnu napomenu da je priprema kiflica nešto jednostavnija.
Sastojci:
Testo
- 200 ml mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 300 g mekog brašna "tip 400" + 2 kašike
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
Nadev
- 150 g čvaraka
Za odozgo:
- 1 žumance za premazivanje
- krupna so za posipanje po ukusu
- susam, kim, lan ili mak za posipanje po ukusu
Kako pripremiti
Navedene mere su za 22 krupne kiflice.
Priprema kvasca: U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedini. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne bude aktivirao.
Priprema testa: Prosejati brašno. U veću činiju staviti 2/3 brašna, a 1/3 ostaviti za mešenje. Dodati aktiviran kvasac, jaje, 3 kašike ulja i so. Mesiti testo rukom u činiji, a zatim prebaciti na radnu površinu i završiti mešenje dodajući preostalo brašno. Voditi se osećajem pod rukama, pa dodati još brašna ukoliko bude bilo potrebno, ili stati s dodavanjem iako nam je ostalo još malo brašna. Čistu, suvu činiju pobrašniti, staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Priprema nadeva: Čvarke pregledati, pa odvojiti tvrde delove, komadiće kosti ili čekinje, ako se našla koja među čvarcima. Samleti ih u čoperu ili na mašini za mlevenje mesa. Ostaviti na sobnoj temperaturi.
Izrada kiflica: U činijici umutiti žumance za premazivanje s par kapi vode. Na pleh od šporeta postaviti hartiju. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti pravougaono testo debljine 3 mm.
Preseći nožem do dužoj strani na dva jednaka dela. Obe ravne ivice testa namazati žumancetom, a zatim obe polovine testa premazati samlevenim čvarcima. Urolati dve rolnice od spolja prema ravnoj ivici, pa još malo rukom valjati, da bismo dobili pravilan oblik i dobro zalepili premazanu ivicu testa.
Oštrim nožem ili finim zupčastim nožem za hleb, iseći obe rolnice "cik-cak", lagano povlačeći nož da ne bismo pokvarili oblik kiflica. Poređati kiflice na pleh. Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Kiflice premazati pripremljenim žumancetom, pa ih posuti krupnom solju, susamom, kimom, lanom ili makom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok kiflice ne budu porumenele. Da se ne bi osušile čuvati ih u kutiji.
Izvor: recepti.zena.blic.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom